Zielona zupa dla dziecka - przepis na zupę ufoludków
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Istnieje wiele powodów, aby nauczyć dzieci gotowania. Przede wszystkim to doskonały pomysł na wspólne spędzenie czasu. Puśćmy zatem wodze fantazji i urządźmy w kuchni z naszymi dziećmi zabawę w kolorowe gotowanie. Oto wyjątkowy, ufoludkowy przepis na zupę dla dziecka.
Zupę ufoludka można podawać z groszkiem ptysiowym.
SKŁADNIKI
- 200 g mrożonego zielonego groszku (można użyć świeżego)
- 200 g mrożonych brokułów (można użyć świeżych)
- 2 ziemniaki (ok. 200 g)
- bulionetka drobiowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz, umyj i drobno pokrój.
- Groszek i brokuły włóż do sitka i przepłucz wodą (nie musisz ich rozmrażać), a następnie wraz z ziemniakami wrzuć do rondelka.
- Całość zalej 0,5 litra wody (ma ledwie przykryć jarzyny) i wrzuć Bulionetkę. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
- Następnie całość zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją wodą.