Zielona zupa dla dziecka - przepis na zupę ufoludków
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Istnieje wiele powodów, aby nauczyć dzieci gotowania. Przede wszystkim to doskonały pomysł na wspólne spędzenie czasu. Puśćmy zatem wodze fantazji i urządźmy w kuchni z naszymi dziećmi zabawę w kolorowe gotowanie. Oto wyjątkowy, ufoludkowy przepis na zupę dla dziecka.
Zupę ufoludka można podawać z groszkiem ptysiowym.
SKŁADNIKI
- 200 g mrożonego zielonego groszku (można użyć świeżego)
 - 200 g mrożonych brokułów (można użyć świeżych)
 - 2 ziemniaki (ok. 200 g)
 - bulionetka drobiowa
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz, umyj i drobno pokrój.
 - Groszek i brokuły włóż do sitka i przepłucz wodą (nie musisz ich rozmrażać), a następnie wraz z ziemniakami wrzuć do rondelka.
 - Całość zalej 0,5 litra wody (ma ledwie przykryć jarzyny) i wrzuć Bulionetkę. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
 - Następnie całość zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją wodą.