Wytrawna zupa mleczna z nutą czosnku [przepis na rozgrzewającą zupę]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Wytrawna zupa mleczna? Dlaczego nie. Zimą pijamy mleko z czosnkiem i miodem. Możemy na bazie mleka przygotować smaczną rozgrzewającą zupę z nutą czosnku. Jak ktoś lubi to może dodać też szczyptę chili. Dobra propozycja na zimę.
SKŁADNIKI
- 2 pomidory (30 dag),
- 3 szklanki przegotowanego mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka bulionu np. z kostki,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 4 jajka,
- 10 dag sera cheddar,
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
- 2 szczypty suszonego chili (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrać i posiekać czosnek, podsmażyć na oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, posiekać i dołożyć do czosnku, wszystko razem smażyć około 10 minut. Usmażoną pomidorową papkę dodać do ostudzonego mleka i doprawić solą i majerankiem.
- Do wrzącego bulionu dodać sok z cytryny, wbić jajka i gotować trzy min. Bulion wlać do zupy mlecznej, zamieszać i podgrzać. Starty na tarce ser wsypać do zupy. Dodać natkę pietruszki. Przyprawić chili (opcjonalnie)
- Pikantną zupę mleczną podawać z pieczywem.