Wystarczy wziąć 3 puszki i 1 mrożonkę - sycąca zupa gotowa w 15 minut
2022-04-24
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sycąca zupa z dużej fasoli, ciecierzycy i szpinaku syci długo i pysznie smakuje. Przygotowanie tej pysznej zupy zajmuje zaledwie kwadrans, czyli dokładnie 15 minut. Wystarczy zaopatrzyć się w puszkowaną fasolę oraz cieciorkę, a także krojone pomidory i pół paczki mrożonego szpinaku liściastego. Łatwe? No pewnie!
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- po 1 łyżeczce suszonej bazylii, cząbru, majeranku
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 puszka fasoli o dużych ziarnach np. Pięknego Jasia
- 1 puszka ciecierzycy (cieciorki)
- 200 g liści szpinaku, mrożonych
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki parmezanu tartego, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż 30 sekund. Dodaj krojone pomidory. Przypraw suszonymi ziołami.
- Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj osączone ziarna fasoli i cieciorki. Zagotuj.
- Na koniec dodaj liście szpinaku. Gotuj jeszcze 1 minutę. Spróbuj i dopraw ewentualnie solą oraz pieprzem.
- Podawaj posypane tartym parmezanem. Smacznego!
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli