Wystarczy wziąć 3 puszki i 1 mrożonkę - sycąca zupa gotowa w 15 minut

Wystarczy wziąć 3 puszki i 1 mrożonkę - sycąca zupa gotowa w 15 minut
Autor: Shutterstock.com Wystarczy wziąć 3 puszki i 1 mrożonkę - sycąca zupa gotowa w 15 minut
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sycąca zupa z dużej fasoli, ciecierzycy i szpinaku syci długo i pysznie smakuje. Przygotowanie tej pysznej zupy zajmuje zaledwie kwadrans, czyli dokładnie 15 minut. Wystarczy zaopatrzyć się w puszkowaną fasolę oraz cieciorkę, a także krojone pomidory i pół paczki mrożonego szpinaku liściastego. Łatwe? No pewnie!

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • po 1 łyżeczce suszonej bazylii, cząbru, majeranku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka fasoli o dużych ziarnach np. Pięknego Jasia
  • 1 puszka ciecierzycy (cieciorki)
  • 200 g liści szpinaku, mrożonych
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki parmezanu tartego, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż 30 sekund. Dodaj krojone pomidory. Przypraw suszonymi ziołami.
  • Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj osączone ziarna fasoli i cieciorki. Zagotuj. 
  • Na koniec dodaj liście szpinaku. Gotuj jeszcze 1 minutę. Spróbuj i dopraw ewentualnie solą oraz pieprzem.
  • Podawaj posypane tartym parmezanem. Smacznego! 
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej