Włoska zupa weselna z klopsikami drobiowymi i szpinakiem
2022-05-24
łatwy
45 min
4
We Włoszech prawdziwe wesele nie może się obyć bez esencjonalnej i pysznej zupy szpinakowej z klopsikami. Ta łatwa w przygotowaniu zupa syci i stanowi doskonały podkład na większe wyzwania kulinarne.
SKŁADNIKI
- Na klopsiki:
- 450 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżeczka mielonego czosnku lub 2 ząbki przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Na zupę:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżeczki mielonego czosnku (lub 2 ząbki)
- 2 średnie marchewki, obrane i posiekane
- 1 łodyga selera, posiekana
- 2 l bulionu drobiowego
- 2-4 szklanki wody
- 1 puszka fasoli Cannellini, opłukanej i odcedzonej
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 1 szklanka drobnego makaronu
- 250 g świeżego szpinaku baby
- Do wykończenia dania:
- sól i pieprz do smaku
- parmezan starty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, tartą bułką, parmezanem, czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Z masy uformuj 40 małych klopsików. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i partiami usmaż klopsiki. Gotowe odłóż na później.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj posiekane: cebulę, marchewkę, seler oraz czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli, czyli około 7-9 minut na średnim ogniu.
- Do garnka wlej bulion drobiowy i wodę, odcedzoną fasolkę, oregano i natkę pietruszki. Doprowadź do wrzenia.
- Teraz pora dodać makaron i klopsiki. Ponownie doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować, aż makaron będzie miękki.
- Na koniec dodać szpinak i zamieszać. Wystarczy mu 1 minuta.
- Rozlej na talerze, gdzie każdy doprawia sobie zup indywidualnie dodając starty parmezan.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?