Włoska zupa weselna z klopsikami drobiowymi i szpinakiem

2022-05-24
Włoska zupa weselna z klopsikami drobiowymi i szpinakiem
Autor: Shutterstock Prosta w przygotowaniu, a wyjątkowo smaczna i pożywna zupa
łatwy
45 min
4

We Włoszech prawdziwe wesele nie może się obyć bez esencjonalnej i pysznej zupy szpinakowej z klopsikami. Ta łatwa w przygotowaniu zupa syci i stanowi doskonały podkład na większe wyzwania kulinarne. 

SKŁADNIKI

  • Na klopsiki:
  • 450 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku lub 2 ząbki przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Na zupę:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łyżeczki mielonego czosnku (lub 2 ząbki)
  • 2 średnie marchewki, obrane i posiekane
  • 1 łodyga selera, posiekana
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 2-4 szklanki wody
  • 1 puszka fasoli Cannellini, opłukanej i odcedzonej
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 1 szklanka drobnego makaronu
  • 250 g świeżego szpinaku baby
  • Do wykończenia dania:
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan starty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, tartą bułką, parmezanem, czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Z masy uformuj 40 małych klopsików. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i partiami usmaż klopsiki. Gotowe odłóż na później.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj posiekane: cebulę, marchewkę, seler oraz czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli, czyli około 7-9 minut na średnim ogniu. 
  • Do garnka wlej bulion drobiowy i wodę, odcedzoną fasolkę, oregano i natkę pietruszki. Doprowadź do wrzenia.
  • Teraz pora dodać makaron i klopsiki. Ponownie doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować, aż makaron będzie miękki.
  • Na koniec dodać szpinak i zamieszać. Wystarczy mu 1 minuta. 
  • Rozlej na talerze, gdzie każdy doprawia sobie zup indywidualnie dodając starty parmezan. 
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?

Galeria: Lekkie zupy z zielonych listków