Wiosenna zupa ze szczawiu, szpinaku i szczypioru

Wiosenna zupa ze szczawiu, szpinaku i szczypioru
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wiosenna zupa ze szczawiu, szpinaku i szczypioru to pyszna kartoflanka, którą zrobisz z zamkniętymi oczami. No prawie. Przygotowanie zajmie zaledwie pół godziny od pokrojenia warzyw do podania talerza gorącej zupy. Ciekawe połączenie łagodnego smaku ziemniaków i wyrazistego szczawiu oraz szpinaku gwarantuje kulinarny sukces. Tę łatwą zupę w stylu wiejskim można podać w dni powszednie. 

Składniki

2 łyżki oliwy lub dobrego oleju

1 pęczek zielonej cebulki

1 zielony por, kawałek długości 20 cm

500 g ziemniaków

1,2 l bulionu warzywnego

1/2 pęczka szczawiu

100 g młodych liści szpinaku

150 ml kwaśnej śmietany 18%

4 jajka ugotowane na twardo lub 100 g tofu 

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zieloną cebulkę posiekać. Por pokroić drobno. Szczaw pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. 

W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać 2/3 posiekanej zielonej cebulki oraz całego pokrojonego pora. Smażyć na średnim ogniu około 1 minuty.

Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć jeszcze 2-4 minuty. Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut. 

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać posiekany szczaw i szpinak. Smażyć, aż liście zmiękną i staną się ciemnozielone.

Do zupy dodać usmażony szczaw i szpinak. Gotować około 2 minut. 

Zupę zdjąć z ognia. Śmietanę rozmieszać z jedną chochelką zupy. Następnie mieszaninę wlać do zupy. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, pamiętając, że bulion jest już słony. 

Zupę podawać z połówkami jajka gotowanego i pozostałym świeżym szczypiorem. 

Beszamel: szczaw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE