Wiosenna zupa ze szczawiu, szpinaku i szczypioru

Wiosenna zupa ze szczawiu, szpinaku i szczypioru
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wiosenna zupa ze szczawiu, szpinaku i szczypioru to pyszna kartoflanka, którą zrobisz z zamkniętymi oczami. No prawie. Przygotowanie zajmie zaledwie pół godziny od pokrojenia warzyw do podania talerza gorącej zupy. Ciekawe połączenie łagodnego smaku ziemniaków i wyrazistego szczawiu oraz szpinaku gwarantuje kulinarny sukces. Tę łatwą zupę w stylu wiejskim można podać w dni powszednie. 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • 1 zielony por, kawałek długości 20 cm
  • 500 g ziemniaków
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka szczawiu
  • 100 g młodych liści szpinaku
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 4 jajka ugotowane na twardo lub 100 g tofu 
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zieloną cebulkę posiekać. Por pokroić drobno. Szczaw pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać 2/3 posiekanej zielonej cebulki oraz całego pokrojonego pora. Smażyć na średnim ogniu około 1 minuty.
  • Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć jeszcze 2-4 minuty. Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut. 
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać posiekany szczaw i szpinak. Smażyć, aż liście zmiękną i staną się ciemnozielone.
  • Do zupy dodać usmażony szczaw i szpinak. Gotować około 2 minut. 
  • Zupę zdjąć z ognia. Śmietanę rozmieszać z jedną chochelką zupy. Następnie mieszaninę wlać do zupy. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, pamiętając, że bulion jest już słony. 
  • Zupę podawać z połówkami jajka gotowanego i pozostałym świeżym szczypiorem. 
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej