Wiosenna zupa ze szczawiu, szpinaku i szczypioru
2021-05-13
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wiosenna zupa ze szczawiu, szpinaku i szczypioru to pyszna kartoflanka, którą zrobisz z zamkniętymi oczami. No prawie. Przygotowanie zajmie zaledwie pół godziny od pokrojenia warzyw do podania talerza gorącej zupy. Ciekawe połączenie łagodnego smaku ziemniaków i wyrazistego szczawiu oraz szpinaku gwarantuje kulinarny sukces. Tę łatwą zupę w stylu wiejskim można podać w dni powszednie.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- 1 pęczek zielonej cebulki
- 1 zielony por, kawałek długości 20 cm
- 500 g ziemniaków
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 1/2 pęczka szczawiu
- 100 g młodych liści szpinaku
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- 4 jajka ugotowane na twardo lub 100 g tofu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zieloną cebulkę posiekać. Por pokroić drobno. Szczaw pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać 2/3 posiekanej zielonej cebulki oraz całego pokrojonego pora. Smażyć na średnim ogniu około 1 minuty.
- Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć jeszcze 2-4 minuty. Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać posiekany szczaw i szpinak. Smażyć, aż liście zmiękną i staną się ciemnozielone.
- Do zupy dodać usmażony szczaw i szpinak. Gotować około 2 minut.
- Zupę zdjąć z ognia. Śmietanę rozmieszać z jedną chochelką zupy. Następnie mieszaninę wlać do zupy. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, pamiętając, że bulion jest już słony.
- Zupę podawać z połówkami jajka gotowanego i pozostałym świeżym szczypiorem.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?