Wiosenna zupa ogórkowa [przepis na wolnowar]

2021-03-29
Darek Kuźniak
Wiosenna zupa ogórkowa [przepis na wolnowar]
Autor: Materiały prasowe Crock-Pot Wiosenna zupa ogórkowa ze świeżym ogórkiem [WOLNOWAR]
łatwy
12 min
4

Wiosenna zupa ogórkowa najlepiej wychodzi na młodych warzywach, przyrządzona ze świeżego ogórka. Jak wszystkie zupy gotowane w wolnowarze i ta będzie wyjątkowo esencjonalna w smaku, a warzywa pozostaną nierozgotowane, zachowując zwartą konsystencję i pełnię walorów odżywczych i smakowych.

Zobacz, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT

SKŁADNIKI

  • 3 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie 6 ziaren,
  • ogórek świeży 2szt (bez skóry, starty na tarce),
  • koper świeży pół pęczka (posiekany),
  • masło 2 łyżki
  • sól szczypta
  • pieprz szczypta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie warzywa pokrój w cienkie talarki (prócz ogórka) i przesmaż na maśle na patelni.
    Całość przerzuć do wolnowaru (Crock-Pot), zalej wodą (ok 1,5 l.), dodaj przyprawy i ustaw program Low
    na 2h.
  • Po upływie tego czasu dodaj świeżego ogórka i koperek. Gotuj kolejne 30 min. na tych samych
    ustawieniach. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Darek Kuźniak