Wiosenna zupa ogórkowa [przepis na wolnowar]
2021-03-29
łatwy
12 min
4
Wiosenna zupa ogórkowa najlepiej wychodzi na młodych warzywach, przyrządzona ze świeżego ogórka. Jak wszystkie zupy gotowane w wolnowarze i ta będzie wyjątkowo esencjonalna w smaku, a warzywa pozostaną nierozgotowane, zachowując zwartą konsystencję i pełnię walorów odżywczych i smakowych.
Zobacz, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT
SKŁADNIKI
- 3 marchewki
- 1/2 pora
- 1 seler
- 2 pietruszki
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie 6 ziaren,
- ogórek świeży 2szt (bez skóry, starty na tarce),
- koper świeży pół pęczka (posiekany),
- masło 2 łyżki
- sól szczypta
- pieprz szczypta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie warzywa pokrój w cienkie talarki (prócz ogórka) i przesmaż na maśle na patelni.
Całość przerzuć do wolnowaru (Crock-Pot), zalej wodą (ok 1,5 l.), dodaj przyprawy i ustaw program Low
na 2h. - Po upływie tego czasu dodaj świeżego ogórka i koperek. Gotuj kolejne 30 min. na tych samych
ustawieniach. Dopraw solą i pieprzem do smaku.