Wielkanocny barszcz biały - przepis à la Magda Gessler [WIDEO]

Żurek czy barszcz biały? Jaka zupa na Wielkanoc?
Autor: thinkstockphotos.com Wielkanocny barszcz biały z jajkiem.
łatwy
160 min
4

Przepis na barszcz biały Magdy Gessler to propozycja dla miłośników wielkanocnej tradycji. Ugotowany na wędzonych żeberkach barszcz biały z przepisu Magdy Gessler będzie koronnym daniem w świątecznym menu. Sprawdź, jak ugotować wielkanocny barszcz biały według receptury szefowej "Kuchennych Rewolucji".

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 1 l wywaru mięsnego
  • 2 szklanki zakwasu pszennego
  • 200 g żeberek wędzonych
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 6 białych kiełbas
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 szczypty majeranku
  • 1 łyżka chrzanu
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj najpierw zakwas pszenny. W szklanym naczyniu połącz pół szklanki mąki pszennej typu 2000, 2 rozgniecione ząbki czosnku, listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego i zalej 2 szklankami przegotowanej wody.
  • Przykryj zakwas gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie zakwas jest gotowy na przygotowanie barszczu wielkanocnego.
  • Do wywaru mięsnego dodaj żeberka. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
  • Dodaj zakwas pszenny i rozgniecione ząbki czosnku. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejną godzinę.
  • Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni. Dodaj do zupy.
  • Kiełbasę wrzuć do zupy i gotuj przez 20 minut. Po ugotowaniu możesz pokroić ją w plasterki.
  • Dodaj garść majeranku, szczyptę pieprzu i soli oraz chrzan. Wymieszaj. Zagotuj chwilę.
  • Na koniec dodaj śmietanę. Wymieszaj zupę.
  • Barszcz biały najlepiej przygotować dzień wcześniej. Podaj z jajkiem na twardo.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?