Wiejska zupa z soczewicy z kiełbasą
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Wiejska zupa z soczewicy z kiełbasą to pożywna i zdrowa zupa dla całej rodziny. Bardzo łatwo ją ugotować. Soczewica jest zdrowym źródłem roślinnych białek. Soczewica jest jedną z zalecanych przez dietetyków roślin strączkowych. Dodatek wędzonej kiełbasy wieprzowej doda zupie głębi smaku i wzbogaci ją w dodatkowe wartości odżywcze.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 duża marchew, pokrojona w talarki
- 1 mały kawałek selera, pokrojony w kostkę
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 500 g cienkiej kiełbasy wieprzowej, pokrojonej w grube plasterki
- 350 g soczewicy zielonej, wypłukanej w wodzie i odsączonej
- 2 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek szczypiorku, drobno posiekanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać pokrojoną kiełbasę i smażyć do zrumienienia. Wyjąć kiełbasę z garnka i odstawić na bok.
- Do garnka dodać pokrojoną cebulę, marchew, seler i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać wypłukaną soczewicę, wlać bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 30-45 minut, jeśli chcecie żeby soczewica rozpadła się lub 25-30 minut, jeśli ziarna soczewicy mają pozostać w całości.
- Na koniec dodać kiełbasę, gotować jeszcze 2 minuty, aby kiełbasa się zagrzała. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Podawać posypaną szczypiorkiem z pajdą świeżego chleba.