Ta aromatyczna zupa, to numer jeden w moim domu na leniwe wieczory. Smakuje i pachnie obłędnie

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sycąca, kremowa i rozgrzewająca. Ta zupa z czarnej fasoli jest prosta w przygotowaniu, a smakuje wręcz obłędnie. Kwadrans roboty zakończy się aromatyczną zupą, która jest nie tylko niskokaloryczna, ale również całkowicie wegetariańska.
Zupa po meksykański na wyciągnięcie ręki. Pyszna i pełna błonnika
Pyszna zupa z czarnej fasoli z tortillą to wspaniały pomysł na sycącą kolację lub obiad. Jest prosta w przygotowaniu i poradzi sobie z nią niemal każdy. Zupa wychodzi dość gęsta, jednak wciąż przyjemnie pałaszuje się ją łyżką. Jeśli chcemy pod koniec gotowania możemy dodać pokrojonego w paski, ugotowanego kurczaka.
Ta zupa jest nie tylko smaczna, ale również prosta w przygotowaniu. Jest sycąca, szybka, pełna błonnika i białka, a przede wszystkim da nam lekko meksykański posmak. Sprawdzi się zarówno jako posiłek dla rodziny, jak i jako przystawka dla gości.
Rób przez cały rok. Ta zupa jest dobra nie tylko na jesień
Można ją przygotowywać przez cały rok i bardzo dobrze, kiedy raz ją spróbujemy nie będziemy chcieli przestawać jej robić. Choć dodatki do niej są całkowicie opcjonalnie, to jednak warto o nich pamiętać. Sprawią bowiem, że nasza zupa wyniesie się na całkowicie nowy poziom i będzie smakować jeszcze bardziej obłędnie.
Jeśli więc mamy ochotę na meksykańskie smaki, ta zupa sprawdzi się idealnie. Nie ma więc na co czekać i już teraz zabierajmy się za jej przygotowanie.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 papryki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 l bulionu warzywnego
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 papryczki jalapeno (opcjonalnie)
- 2 puszki fasoli czarnej po 400 g
- 4 małe tortille kukurydziane
- posiekana kolendra
- awokado, pokruszona feta i pestki dyni do podania, jeśli lubisz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzewamy oliwę z oliwek w garnku.
- Cebulę, paprykę i czosnek siekamy.
- Warzywa podsmażamy, aż zaczną mięknąć.
- Dodajemy sól, kmin, czosnek granulowany, proszek chili i przecier pomidorowy.
- Smażymy około 5 minut.
- Dodajemy bulion, mąkę, jalapeno i czarną fasolę razem z zalewą.
- Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
- Gotujemy około 45 minut, aż się zredukuje.
- Doprawiamy i dodajemy pokrojoną w paski tortillę.
- Odstawiamy na 5 min przed podaniem.
- Podajemy z posiekaną kolendrą, awokado, pokruszoną fetą i pestkami dyni.