Ta aromatyczna zupa, to numer jeden w moim domu na leniwe wieczory. Smakuje i pachnie obłędnie

Ta aromatyczna zupa, to numer jeden w moim domu na leniwe wieczory. Smakuje i pachnie obłędnie
Autor: Shutterstock.com Ta aromatyczna zupa, to numer jeden w moim domu na leniwe wieczory. Smakuje i pachnie obłędnie
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sycąca, kremowa i rozgrzewająca. Ta zupa z czarnej fasoli jest prosta w przygotowaniu, a smakuje wręcz obłędnie. Kwadrans roboty zakończy się aromatyczną zupą, która jest nie tylko niskokaloryczna, ale również całkowicie wegetariańska.

Zupa po meksykański na wyciągnięcie ręki. Pyszna i pełna błonnika

Pyszna zupa z czarnej fasoli z tortillą to wspaniały pomysł na sycącą kolację lub obiad. Jest prosta w przygotowaniu i poradzi sobie z nią niemal każdy. Zupa wychodzi dość gęsta, jednak wciąż przyjemnie pałaszuje się ją łyżką. Jeśli chcemy pod koniec gotowania możemy dodać pokrojonego w paski, ugotowanego kurczaka.

Ta zupa jest nie tylko smaczna, ale również prosta w przygotowaniu. Jest sycąca, szybka, pełna błonnika i białka, a przede wszystkim da nam lekko meksykański posmak. Sprawdzi się zarówno jako posiłek dla rodziny, jak i jako przystawka dla gości.

Rób przez cały rok. Ta zupa jest dobra nie tylko na jesień

Można ją przygotowywać przez cały rok i bardzo dobrze, kiedy raz ją spróbujemy nie będziemy chcieli przestawać jej robić. Choć dodatki do niej są całkowicie opcjonalnie, to jednak warto o nich pamiętać. Sprawią bowiem, że nasza zupa wyniesie się na całkowicie nowy poziom i będzie smakować jeszcze bardziej obłędnie. 

Jeśli więc mamy ochotę na meksykańskie smaki, ta zupa sprawdzi się idealnie. Nie ma więc na co czekać i już teraz zabierajmy się za jej przygotowanie.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 papryczki jalapeno (opcjonalnie)
  • 2 puszki fasoli czarnej po 400 g
  • 4 małe tortille kukurydziane
  • posiekana kolendra
  • awokado, pokruszona feta i pestki dyni do podania, jeśli lubisz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzewamy oliwę z oliwek w garnku.
  • Cebulę, paprykę i czosnek siekamy.
  • Warzywa podsmażamy, aż zaczną mięknąć.
  • Dodajemy sól, kmin, czosnek granulowany, proszek chili i przecier pomidorowy.
  • Smażymy około 5 minut.
  • Dodajemy bulion, mąkę, jalapeno i czarną fasolę razem z zalewą.
  • Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
  • Gotujemy około 45 minut, aż się zredukuje.
  • Doprawiamy i dodajemy pokrojoną w paski tortillę.
  • Odstawiamy na 5 min przed podaniem.
  • Podajemy z posiekaną kolendrą, awokado, pokruszoną fetą i pestkami dyni.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej