Szybki barszcz z fasolą - przepis na zupę dla zapracowanych
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Szybki barszcz z fasolą to idealne danie dla zapracowanych. Ugotowany wywar z buraków wystarczy jedynie zakwasić sokiem z cytryny, by nie stracił koloru. Sprawdź, jak zrobić to szybkie, proste i pożywne danie.
SKŁADNIKI
- 20 dag pieczonych buraków
- 1 puszka białej fasolki
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sok z cytryny
- sól
- cukier
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraczki po obraniu ścieramy na drobnej tarce.
- Do 1,5 l wody zagotowanej z zielem angielskim i liściem laurowym wrzucamy kostkę bulionową i buraczki.
- Zakwaszamy sokiem z cytryny, by barszcz nie stracił koloru. Doprawiamy do smaku.
- Po zagotowaniu odstawiamy z ognia na 15 minut, by zupa nabrała smaku. Do talerzy nakładamy porcję fasolki i zalewamy barszczem.