Sycąca zupa z porów z kiełbasą - smakowita i nieskomplikowana
2021-10-02
łatwy
25 min
4
Zupa z porów z kiełbasą to jedna z tych propozycji, które lubimy bardzo - prosta, z łatwo dostępnych składników, pyszna i sycąca. Na pewno usatysfakcjonuje nie tylko miłośników zup. Idealnie nakarmi głodnych po spacerze, da siłę do dalszej pracy podczas przerwy na lunch w pracy. Po prostu perfekcyjna!
SKŁADNIKI
- 50 dag porów
- 30 dag dobrej kiełbasy
- włoszczyzna - bez kapusty
- 50 dag ziemniaków
- pół szklanki śmietany
- sól i pieprz
- tłuszcz do podsmażenia kiełbasy
- posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zalać 2 litrami wody i zagotować z dodatkiem soli i ewentualnie domowej vegety.
- W czasie gdy wywar się gotuje, białe części porów pokroić w półplasterki.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki lub półplasterki - zależy od jej grubości.
- Ziemniaki wrzucić do wywaru, a kiełbasę i pory podsmażyć na tłuszczu. Dodać do wywaru i gotować do miękkości ziemniaków.
- Zupę zaprawić śmietaną. Podawać posypaną natką pietruszki.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?