Sycąca zupa z porów z kiełbasą - smakowita i nieskomplikowana

Sycąca zupa z porów z kiełbasą - smakowita i nieskomplikowana
Autor: Shutterstock Prosta i smakowita zupa z porów z kiełbasą idealna na wszelkie okazje
łatwy
25 min
4

Zupa z  porów z kiełbasą to jedna z tych propozycji, które lubimy bardzo - prosta, z łatwo dostępnych składników, pyszna i sycąca. Na pewno usatysfakcjonuje nie tylko miłośników zup. Idealnie nakarmi głodnych po spacerze, da siłę do dalszej pracy podczas przerwy na lunch w pracy. Po prostu perfekcyjna!

SKŁADNIKI

  • 50 dag porów
  • 30 dag dobrej kiełbasy
  • włoszczyzna - bez kapusty
  • 50 dag ziemniaków
  • pół szklanki śmietany
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do podsmażenia kiełbasy
  • posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zalać 2 litrami wody i zagotować z dodatkiem soli i ewentualnie domowej vegety.
  • W czasie gdy wywar się gotuje, białe części porów pokroić w półplasterki.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki lub półplasterki - zależy od jej grubości.
  • Ziemniaki wrzucić do wywaru, a kiełbasę i pory podsmażyć na tłuszczu. Dodać do wywaru i gotować do miękkości ziemniaków.
  • Zupę zaprawić śmietaną. Podawać posypaną natką pietruszki.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej