Sycąca zupa brokułowa z kurczakiem

Sycąca zupa brokułowa z kurczakiem
Autor: Shutterstock Pożywna zupa brokułowa dla całej rodziny
łatwy
45 min
4

Zupa brokułowa z kurczakiem jest pyszna i pożywna. Taką zupę można podać rodzinie na obiad, zabrać do pracy lub na wycieczkę. Często gotuję zupę brokułową z mięsem kurczaka, bo moje dzieci za nią przepadają. Przygotowanie zupy brokułowej jest bardzo łatwe! Polecam wszystkim zabieganym mamom!

 

Zupę brokułową po zmiksowaniu można zabrać ze sobą w termosie, na przykład do pracy, czy na wycieczkę rowerową. 

SKŁADNIKI

  • 1 l wody
  • 1/2 kg brokułów świeżych lub mrożonych
  • 35 dag piersi drobiowej bez skóry
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 pora
  • 1/4 selera
  • 3–4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub dymki
  • 4 łyżki jogurtu albo chudej śmietany (na przykład do zup 9% tłuszczu)
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
  • Por  opłukać. Por pociąć w krążki.
  • Przygotowane składniki zalać wrzątkiem, dodać mięso i gotować 25 minut.
  • Brokuł opłukać, podzielić na różyczki, łodygę posiekać na małe kawałki, wszystko dorzucić do zupy i gotować około 5 minut.
  • Wyjąć z zupy mięso, pokroić w paski lub na kawałki i wrzucić z powrotem do garnka.
  • Zupę doprawić solą, pieprzem, posypać natką pietruszki lub dymką.
  • Rozlać do naczyń, do każdej porcji dodać po łyżce jogurtu lub śmietany.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej