Serowa zupa z dzikim ryżem - sycąca i zdrowa zarazem

Serowa zupa z dzikim ryżem - sycąca i zdrowa zarazem
Autor: Shutterstock Tę zupę nalezy podawać z czipsami z wysmażonego boczku
łatwy
25 min
4

Zupa z dzikiego ryżu z dodatkiem sera i ziemniaków jest  łatwa do przygotowania i  bardzo sycąca. Smak  nadaje jej ostry ser oraz dodatek bekonowych czipsów z wysmażonego boczku.

SKŁADNIKI

  • 200 g dzikiego ryżu
  • 4 szklanki mleka 2%
  • 5 ziemniaków
  • 200 g sera żółtego ostrego, startego na tarce o dużych oczkach
  • 200 g bekonu w plastrach, pokrojonego  w dużą kostkę i usmażonego
  •   sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż wypłukać, zalać mlekiem i posolić. Gotować na małym ogniu.
  • Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i starty ser. Gotować, aż ryż będzie miękki, a ser się rozpuści.
  • Posolić do  smaku, dodać świeżo  zmielony pieprz.
  • W międzyczasie na dużej patelni podsmażyć boczek, aż będzie rumiany i chrupiący. Zupę podawać posypaną czipsami z boczku.
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej