Serowa zupa z dzikim ryżem - sycąca i zdrowa zarazem
2022-10-31
łatwy
25 min
4
Zupa z dzikiego ryżu z dodatkiem sera i ziemniaków jest łatwa do przygotowania i bardzo sycąca. Smak nadaje jej ostry ser oraz dodatek bekonowych czipsów z wysmażonego boczku.
SKŁADNIKI
- 200 g dzikiego ryżu
- 4 szklanki mleka 2%
- 5 ziemniaków
- 200 g sera żółtego ostrego, startego na tarce o dużych oczkach
- 200 g bekonu w plastrach, pokrojonego w dużą kostkę i usmażonego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż wypłukać, zalać mlekiem i posolić. Gotować na małym ogniu.
- Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i starty ser. Gotować, aż ryż będzie miękki, a ser się rozpuści.
- Posolić do smaku, dodać świeżo zmielony pieprz.
- W międzyczasie na dużej patelni podsmażyć boczek, aż będzie rumiany i chrupiący. Zupę podawać posypaną czipsami z boczku.
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?