Serowa zupa pieczarkowa z grzankami: rozgrzewająca i pyszna
2021-10-15
łatwy
30 min
4
Serowa zupa pieczarkowa z grzankami syci i rozgrzewa. Przepyszna zupa jest łatwa w przygotowaniu i stosunkowo tania.
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 500 g pieczarek
- 50 g masła
- 1,5 l wody
- 200 g sera topionego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 30 g masła
- 200 g bułki paryskiej, świeżej
- 30 ml oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać patelnię, dodać masło, a gdy się stopi, dodać pokrojoną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 3-5 minut.
- Dodać cienko pokrojone pieczarki. Smażyć 15 minut na małym ogniu. Na koniec posolić do smaku.
- W garnku zagotować 1,5 l wody, dodać topiony ser, tymianek i wymieszać. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 2-4 minuty.
- Do wrzątku dodać zawartość patelni, czyli usmażoną cebulę i pieczarki. Gotować 2-4 minuty. Można 2 łyżki pieczarek zostawić do dekoracji zupy.
- Zdjąć z ognia. Dodać masło, świeżo zmielony pieprz i zupę zmiksować za pomocą blendera.
- Podawać ze smażonymi pieczarkami i grzankami przygotowanymi w następujący sposób: bułkę pokroić w kostkę, wyłożyć na blachę do pieczenia, polać olejem i wymieszać; wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 5-7 minut.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?