Rozgrzewająca zupa z soczewicy: przepis w sam raz na chłodne dni
2021-10-18
łatwy
50 min
4
Soczewica to ważny składnik dań w kuchni wegetariańskiej. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, jest sycąca i smaczna. Można robić z niej pasztety, kotleciki, gotować na gęsto lub dodawać do zupy. Sprawdź, jak zrobić rozgrzewającą zupę z soczewicy z aromatycznymi przyprawami.
SKŁADNIKI
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże, drobno posiekane cebule
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 350 g czerwonej soczewicy
- 1 i 1/4 l bulionu warzywnego
- 1 i 1/2 łyżeczki kminku
- 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanej chilli
- sól i pieprz do smaku
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- garść posiekanej zielonej pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę dobrze wypłucz.
- Oliwę rozgrzej w dużym rondlu, usmaż na niej cebulkę. Dorzuć czosnek. Smaż przez chwilę.
- Soczewicę dodaj do cebuli i czosnku. Zamieszaj, zalej bulionem. Całość zagotuj. Gdy na wierzchu pojawią się szumowiny, usuń je łyżką.
- Kminek upraż na małej suchej patelni. Następnie rozgnieć w moździerzu lub wsyp do plastikowego woreczka i utłucz wałkiem do ciasta.
- Sproszkowany kminek wraz z chilli dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż soczewica stanie się miękka i zacznie się rozpadać. Jeśli woda wyparuje i zupa będzie zbyt gęsta, dodaj trochę wrzącej wody.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej sok z cytryny. Zmiksuj zupę na gładką masę. Serwuj posypaną świeżo posiekaną pietruszką.