Rozgrzewająca zupa z soczewicy: przepis w sam raz na chłodne dni

2021-10-18
jak-zrobic-rozgrzewajaca-zupe-z-soczewicy-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sycąca i aromatyczna zupa z soczewicy może się stać hitem jesiennych i zimowych obiadów
łatwy
50 min
4

Soczewica to ważny składnik dań w kuchni wegetariańskiej. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, jest sycąca i smaczna. Można robić z niej pasztety, kotleciki, gotować na gęsto lub dodawać do zupy. Sprawdź, jak zrobić rozgrzewającą zupę z soczewicy z aromatycznymi przyprawami.

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże, drobno posiekane cebule
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 350 g czerwonej soczewicy
  • 1 i 1/4 l bulionu warzywnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanej chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • garść posiekanej zielonej pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę dobrze wypłucz.
  • Oliwę rozgrzej w dużym rondlu, usmaż na niej cebulkę. Dorzuć czosnek. Smaż przez chwilę.
  • Soczewicę dodaj do cebuli i czosnku. Zamieszaj, zalej bulionem. Całość zagotuj. Gdy na wierzchu pojawią się szumowiny, usuń je łyżką.
  • Kminek upraż na małej suchej patelni. Następnie rozgnieć w moździerzu lub wsyp do plastikowego woreczka i utłucz wałkiem do ciasta.
  • Sproszkowany kminek wraz z chilli dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż soczewica stanie się miękka i zacznie się rozpadać. Jeśli woda wyparuje i zupa będzie zbyt gęsta, dodaj trochę wrzącej wody.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej sok z cytryny. Zmiksuj zupę na gładką masę. Serwuj posypaną świeżo posiekaną pietruszką.