Zupa pastina. Włoski przysmak z orzo lub zacierkami, idealny na chłody

Zupa pastina
Autor: Shutterstock Zupa pastina
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Włoska zupa z makaronem pastina, orzo lub naszą swojską zacierką to najlepszy sposób na chłodne dni. Taka zupa rozgrzewa i koi stargane nerwy. Świetnie przygotowuje na następne wyzwania. 

SKŁADNIKI

  • 1 litr wody
  • 2 łodygi selera
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki makaronu orzo lub gotowej zacierki
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj seler i marchew, obierz marchewkę i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Do rondla z grubym dnem dodaj oliwę i warzy. Smaż na średnij ogniu przez 2 minuty.
  • Wlej wodę. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Dopraw do smaku solą.
  • Następnie dodaj makaronik i gotuj przez kolejne 5 minut.
  • Zdejmij rondel z kuchenki i wmieszaj jajko do zupy. Ubijaj, aż białka zamienia się w cienkie niteczki.
  • Podawaj natychmiast i ciesz się ciepłem! Smacznego!
Beszamel - Zupa z młodych jarzyn z fasolką szparagową
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej