Zupa pastina. Włoski przysmak z orzo lub zacierkami, idealny na chłody
2023-03-27
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Włoska zupa z makaronem pastina, orzo lub naszą swojską zacierką to najlepszy sposób na chłodne dni. Taka zupa rozgrzewa i koi stargane nerwy. Świetnie przygotowuje na następne wyzwania.
SKŁADNIKI
- 1 litr wody
- 2 łodygi selera
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki makaronu orzo lub gotowej zacierki
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj seler i marchew, obierz marchewkę i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Do rondla z grubym dnem dodaj oliwę i warzy. Smaż na średnij ogniu przez 2 minuty.
- Wlej wodę. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Dopraw do smaku solą.
- Następnie dodaj makaronik i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Zdejmij rondel z kuchenki i wmieszaj jajko do zupy. Ubijaj, aż białka zamienia się w cienkie niteczki.
- Podawaj natychmiast i ciesz się ciepłem! Smacznego!
Beszamel - Zupa z młodych jarzyn z fasolką szparagową