Rozgrzewająca zupa meksykańska - przepis Ewy Wachowicz
2022-02-21
łatwy
25 min
4
Zupa meksykańska to jedno z tak zwanych dań jednogarnkowych. Są w niej i mięso, i jarzyny, i smakowite przyprawy. Jeden talerz zastąpi dwudaniowy obiad. Zobacz, jak zrobić pyszną zupę meksykańską według przepisu Ewy Wachowicz.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 litr soku pomidorowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- zioła prowansalskie
- 1 duża cebula
- olej
- sól
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
- Dodać do niej mięso i smażyć przez kilka minut. Dodać zioła prowansalskie i jeszcze chwilkę smażyć.
- Tak przygotowane mięso wrzucić do garnka z sokiem pomidorowym.
- Dodać do tego fasolę i kukurydzę i zagotować. Do smaku dodać majeranek i sól.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli