Rosyjska zupa szpinakowa z warzywami korzeniowymi i koperkiem
2021-10-23
łatwy
25 min
4
Zupa szpinakowa z warzywami korzennymi to tradycyjna wiosenna zupa rosyjska. Zazwyczaj przygotowuje się ją z młodych warzyw, jednak moim zdaniem jest świetna o każdej porze roku. Jest smaczna i dostarcza mnóstwo składników odżywczych. to porządna porcja warzyw w misce zupy.
SKŁADNIKI
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały kawałek selera korzeniowego
- 4 szklanki buliony - warzywnego lub drobiowego
- 1 mały pęczek koperki
- sól i pieprz
- 2 jajka na twardo
- 1 cytryna
- 1 małe opakowanie śmietany
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebule i czosnek obrać, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobniutko posiekać.
- Tak przygotowane warzywa wrzucić do sporego garnka, zalać bulionem i gotować ok 30 minut, powinny być bardzo miękkie.
- Dodać umyty szpinak i gotować ok 5 minut - listki powinny zmięknąć, ale pozostać zielone. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
- Koperek umyć, posiekać i dodać do zupy, wymieszać. Podawać z kleksem śmietany i kawałkiem cytryny.
- Podawać z plasterkiem cytryny i siekaną natką pietruszki.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?