Rosyjska zupa szpinakowa z warzywami korzeniowymi i koperkiem

Rosyjska zupa szpinakowa z warzywami korzeniowymi i koperkiem
Autor: Shutterstock Rosyjską zupę szpinakową podaje się ze swieżym koperkiem, kwasną śmietaną oraz cytryną.
łatwy
25 min
4

Zupa szpinakowa z warzywami korzennymi to tradycyjna wiosenna zupa rosyjska. Zazwyczaj przygotowuje się ją z młodych warzyw, jednak moim zdaniem jest świetna o każdej porze roku. Jest smaczna i dostarcza mnóstwo składników odżywczych. to porządna porcja warzyw w misce zupy.

SKŁADNIKI

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały kawałek selera korzeniowego
  • 4 szklanki buliony - warzywnego lub drobiowego
  • 1 mały pęczek koperki
  • sól i pieprz
  • 2 jajka na twardo
  • 1 cytryna
  • 1 małe opakowanie śmietany
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebule i czosnek obrać, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobniutko posiekać.
  • Tak przygotowane warzywa wrzucić do sporego garnka, zalać bulionem i gotować ok 30 minut, powinny być bardzo miękkie.
  • Dodać umyty szpinak i gotować ok 5 minut - listki powinny zmięknąć, ale pozostać zielone. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
  • Koperek umyć, posiekać i dodać do zupy, wymieszać. Podawać z kleksem śmietany i kawałkiem cytryny.
  • Podawać z plasterkiem cytryny  i siekaną natką pietruszki.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej