Pyszna, aromatyczna i idealna na diecie. Wegańska zupa z tą przyprawą zachwyca smakiem i działaniem
Zupy to dobry pomysł na obiad. Są sycące, pyszne i aromatyczne. Idealnie sprawdzają się w chłodniejsze dni. Nie inaczej jest z wegańską zupą, której smak podkręca znana ze swoich prozdrowotnych właściwości przyprawa. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienitą i rozgrzewającą wege zupę z kurkumą, która ma niesamowite działanie.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Do jakiej zupy można dodać kurkumę?
Kurkuma to znana na całym świecie przyprawa, którą od setek lat stosuje się medycynie naturalnej. Wyróżnia się charakterystycznym aromatem i intensywnym żółtym kolorem. Wykazuje działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na stawy, poprawia pracę wątroby i wspomaga odporność. Ułatwia trawienie i dobrze działa na pracę jelit. Wspomaga metabolizm, więc bez obaw można stosować ją w czasie diety odchudzającej.
Potrawy z dodatkiem kurkumy są nie tylko zdrowe, ale i mają piękny żółty kolor. Przyprawa idealnie sprawdzi się w zupach. Podkręci smak prawie każdej zupy. Sprawia, że prezentują się wyjątkowo apetycznie, smakują pysznie i mają obłędny aromat. Rozgrzewają i dostarczają moc zdrowia. Właśnie taka jest ta wegańska zupa z kurkumą. Jest dobrze znana w Indiach i Azji Południowo-Wschodniej i nazywa się ją turmeric soup.
Z czego zrobić wegańską zupę z kurkumą?
Do ugotowania garnka wyśmienitej i pełnej zdrowia zupy krem w wersji wege z tą aromatyczną przyprawą, potrzebne są proste składniki. Wszystkie produkty można kupić w większych sklepach spożywczych przez cały rok. Coraz więcej marketów i dyskontów ma w swojej ofercie świeży korzeń kurkumy, ale do zupy można też dodać zmieloną przyprawę.
Jakie produkty są potrzebne, aby zrobić w domu pełną smaku i zdrowia wege zupę z żółtą przyprawą? Lista składników może wydać się długa, ale połowa to przyprawy. Znalazły się na niej produkty roślinne, więc wege zupa jest bezpieczna dla wegan i wegetarian.
- bulion warzywny
- mleczko kokosowe
- warzywa – cebula, marchewka, batat
- przyprawy – kurkuma, imbir, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, chili, czosnek
- dodatki – sok z cytryny, oliwa z oliwek
Jak zrobić wegańską zupę z kurkumą?
Przepis na wegańską zupę, której smak podkręca kurkuma, jest łatwy. Przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności i nie trzeba rezerwować sobie kilku godzin w kuchni. Postępując według tego przepisu, kremowa zupa uda się już za pierwszym razem. Każdy kto jej spróbuje, będzie zachwycony nie tylko aromatem i smakiem, ale i jej znakomitym działaniem.
Jak ugotować tumeric soup? Domowa zupa z kurkumą w wersji wegańskiej jest prosta i w miarę szybka. Z przepisu warto skorzystać, ponieważ danie jest wyjątkowo smaczne i świetnie wpływa na zdrowie.
- 1. krok – podsmażanie warzyw z kurkumą
- 2. krok – wlanie bulionu warzywnego i gotowanie 20 minut
- 3. krok – wlanie mleczka kokosowego i gotowanie 5 minut
- 4. krok – zmiksowanie zupy z kurkumą na gładki krem
- 5. krok – doprawienie wegańskiej zupy z kurkumą
SKŁADNIKI
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 marchewki
- 1 batat
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka startego świeżego korzenia kurkumy (można zastąpić 1 łyżeczką mielonej)
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę i imbir. Smażyć około 2 minut, cały czas mieszając.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki i batat. Smażyć 5 minut, często mieszając.
- Wlać bulin warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Wlać mleczko kokosowe (2 łyżki odlać i odstawić) i gotować 5 minut.
- Zupę zmiksować na krem.
- Wlać sok z cytryny i doprawić chili, solą i pieprzem. Wymieszać.
- Podawać na obiad posypaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki i udekorowaną kleksem z mleczka kokosowego