Pyszna, aromatyczna i idealna na diecie. Wegańska zupa z tą przyprawą zachwyca smakiem i działaniem

wegańska zupa z kurkumą
Autor: Shutterstock Ta wegańska zupa to pomysł na zdrowy obiad. Jej smak podkręca ta żółta przyprawa.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Zupy to dobry pomysł na obiad. Są sycące, pyszne i aromatyczne. Idealnie sprawdzają się w chłodniejsze dni. Nie inaczej jest z wegańską zupą, której smak podkręca znana ze swoich prozdrowotnych właściwości przyprawa. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienitą i rozgrzewającą wege zupę z kurkumą, która ma niesamowite działanie.

Do jakiej zupy można dodać kurkumę?

Kurkuma to znana na całym świecie przyprawa, którą od setek lat stosuje się medycynie naturalnej. Wyróżnia się charakterystycznym aromatem i intensywnym żółtym kolorem. Wykazuje działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na stawy, poprawia pracę wątroby i wspomaga odporność. Ułatwia trawienie i dobrze działa na pracę jelit. Wspomaga metabolizm, więc bez obaw można stosować ją w czasie diety odchudzającej.

Potrawy z dodatkiem kurkumy są nie tylko zdrowe, ale i mają piękny żółty kolor. Przyprawa idealnie sprawdzi się w zupach. Podkręci smak prawie każdej zupy. Sprawia, że prezentują się wyjątkowo apetycznie, smakują pysznie i mają obłędny aromat. Rozgrzewają i dostarczają moc zdrowia. Właśnie taka jest ta wegańska zupa z kurkumą. Jest dobrze znana w Indiach i Azji Południowo-Wschodniej i nazywa się ją turmeric soup.

Z czego zrobić wegańską zupę z kurkumą?

Do ugotowania garnka wyśmienitej i pełnej zdrowia zupy krem w wersji wege z tą aromatyczną przyprawą, potrzebne są proste składniki. Wszystkie produkty można kupić w większych sklepach spożywczych przez cały rok. Coraz więcej marketów i dyskontów ma w swojej ofercie świeży korzeń kurkumy, ale do zupy można też dodać zmieloną przyprawę.

Jakie produkty są potrzebne, aby zrobić w domu pełną smaku i zdrowia wege zupę z żółtą przyprawą? Lista składników może wydać się długa, ale połowa to przyprawy. Znalazły się na niej produkty roślinne, więc wege zupa jest bezpieczna dla wegan i wegetarian.

  • bulion warzywny
  • mleczko kokosowe
  • warzywa – cebula, marchewka, batat
  • przyprawy – kurkuma, imbir, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, chili, czosnek
  • dodatki – sok z cytryny, oliwa z oliwek

Jak zrobić wegańską zupę z kurkumą?

Przepis na wegańską zupę, której smak podkręca kurkuma, jest łatwy. Przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności i nie trzeba rezerwować sobie kilku godzin w kuchni. Postępując według tego przepisu, kremowa zupa uda się już za pierwszym razem. Każdy kto jej spróbuje, będzie zachwycony nie tylko aromatem i smakiem, ale i jej znakomitym działaniem.

Jak ugotować tumeric soup? Domowa zupa z kurkumą w wersji wegańskiej jest prosta i w miarę szybka. Z przepisu warto skorzystać, ponieważ danie jest wyjątkowo smaczne i świetnie wpływa na zdrowie.

  • 1. krok – podsmażanie warzyw z kurkumą
  • 2. krok – wlanie bulionu warzywnego i gotowanie 20 minut
  • 3. krok – wlanie mleczka kokosowego i gotowanie 5 minut
  • 4. krok – zmiksowanie zupy z kurkumą na gładki krem
  • 5. krok – doprawienie wegańskiej zupy z kurkumą

SKŁADNIKI

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 marchewki
  • 1 batat
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka startego świeżego korzenia kurkumy (można zastąpić 1 łyżeczką mielonej)
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę i imbir. Smażyć około 2 minut, cały czas mieszając.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki i batat. Smażyć 5 minut, często mieszając.
  • Wlać bulin warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  • Wlać mleczko kokosowe (2 łyżki odlać i odstawić) i gotować 5 minut.
  • Zupę zmiksować na krem.
  • Wlać sok z cytryny i doprawić chili, solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Podawać na obiad posypaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki i udekorowaną kleksem z mleczka kokosowego
Zupa-krem z marchewki
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej