Przepyszna grecka zupa z soczewicy. Przepis na fakes - grecką zupę z soczewicy
2021-08-02
łatwy
25 min
4
Fakes, grecka zupa z soczewicy to bardzo zdrowe danie, pełne błonnika, białka roślinnego, likopenu i smaku. Grecy podają zupę posypaną świeżymi ziołami i serem feta, by była bardziej sycąca. To zdecydowanie danie jednogarnkowe, trudno po tej zupie jeszcze coś w siebie wcisnąć. Ale nie jest tłusta, nie zaprawia się jej mąką ani śmietaną - więc choć syci - nie tuczy!
SKŁADNIKI
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 średnie marchewki
- 1 puszka krojonych pomidorów lub 400 g świeżych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz, oregano do smaku
- opakowanie sera feta
- garść pokrojonych czarnych oliwek (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i liście laurowe. Podsmażać kilka minut - do zeszklenia cebuli.
- Dodać marchew i wypłukaną soczewicę. Zalać bulionem i gotować do miękkości soczewicy.
- Dodać pomidory, przecier, doprawić solą, pieprzem i oregano. Gotować jeszcze 10 min.
- Podawać posypaną rozkruszonym serem feta i oliwkami pokrojonymi w plasterki.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?