Przepyszna grecka zupa z soczewicy. Przepis na fakes - grecką zupę z soczewicy

Przepyszna grecka zupa z soczewicy. Przepis na fakes - grecką zupę z soczewicy
Autor: Shutterstock Grecy często dodają do swojej zupy z soczewicy inne warzywa, które akurat dojrzewają w ogródku
łatwy
25 min
4

Fakes, grecka zupa z soczewicy to bardzo zdrowe danie, pełne błonnika, białka roślinnego, likopenu i smaku. Grecy  podają zupę posypaną świeżymi ziołami i serem feta, by była bardziej sycąca. To zdecydowanie danie jednogarnkowe, trudno po tej zupie jeszcze coś w siebie wcisnąć. Ale nie jest  tłusta, nie zaprawia się jej mąką ani śmietaną - więc choć syci - nie tuczy!

SKŁADNIKI

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1/3 szklanki  oliwy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 średnie marchewki
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub 400 g świeżych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, oregano do smaku
  • opakowanie sera feta
  • garść pokrojonych czarnych oliwek (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i liście laurowe. Podsmażać kilka minut - do zeszklenia cebuli.
  • Dodać marchew i wypłukaną soczewicę. Zalać bulionem i gotować do miękkości soczewicy.
  • Dodać pomidory, przecier, doprawić solą, pieprzem i oregano. Gotować jeszcze 10 min.
  • Podawać posypaną rozkruszonym serem feta i oliwkami pokrojonymi w plasterki.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej