Przepis na barszcz ukraiński

2021-03-29
Daria
barszcz-czerwony-dla-smakoszy-podajemy-przepis-jak-zrobic-barszcz-z.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Barszcz ukraiński to mieszanka warzyw z mocnym akcentem buraczkowym
łatwy
45 min
4

Masz ochotę na pyszną pożywną zupę? Spróbuj naszego przepisu na barszcz ukraiński. Oczaruj wszystkich łatwym przepisem na tradycyjną zupę z buraczków.

Prawdziwy barszcz ukraiński powinien być podawany po ok. godzinie od ugotowania. Kiedy przejdzie wszystkimi składnikami, poczujesz prawdziwy smak ukraińskiego barszczu.

SKŁADNIKI

  • 40 dag mięsa z kością
  • 2 duże buraki
  • 3 marchewki
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 szczypty soli
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso ugotuj w osolonej wodzie z listkiem laurowym oraz pieprzem.
  • Umyj i obierz wszystkie warzywa. Ziemniaki i cebulę drobno pokrój, a marchewkę oraz buraki zetrzyj na tarce.
  • Podsmaż cebulę razem z marchewką, a następnie dorzuć na patelnię starte wcześniej buraki.
  • Kiedy mięso jest już miękkie, pokrój je na kawałki.
  • Do przygotowanego wcześniej rosołu włóż wszystkie składniki. Pamiętaj o odpowiedniej kolejności: ziemniaki, poszatkowaną kapustę, podsmażone buraki z marchewką, cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu.
  • Barszcz podawaj z łyżką śmietany oraz natką pietruszki.
Daria