Przepis na barszcz ukraiński
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Masz ochotę na pyszną pożywną zupę? Spróbuj naszego przepisu na barszcz ukraiński. Oczaruj wszystkich łatwym przepisem na tradycyjną zupę z buraczków.
Prawdziwy barszcz ukraiński powinien być podawany po ok. godzinie od ugotowania. Kiedy przejdzie wszystkimi składnikami, poczujesz prawdziwy smak ukraińskiego barszczu.
SKŁADNIKI
- 40 dag mięsa z kością
- 2 duże buraki
- 3 marchewki
- 1 kg białej kapusty
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 natka pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 2 szczypty soli
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżka śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso ugotuj w osolonej wodzie z listkiem laurowym oraz pieprzem.
- Umyj i obierz wszystkie warzywa. Ziemniaki i cebulę drobno pokrój, a marchewkę oraz buraki zetrzyj na tarce.
- Podsmaż cebulę razem z marchewką, a następnie dorzuć na patelnię starte wcześniej buraki.
- Kiedy mięso jest już miękkie, pokrój je na kawałki.
- Do przygotowanego wcześniej rosołu włóż wszystkie składniki. Pamiętaj o odpowiedniej kolejności: ziemniaki, poszatkowaną kapustę, podsmażone buraki z marchewką, cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu.
- Barszcz podawaj z łyżką śmietany oraz natką pietruszki.