Praska kartoflanka z borowikami - świetna zupa rodem z Czech

2021-03-29
Praska kartoflanka z borowikami - świetna zupa rodem z Czech
Autor: Shutterstock Sycąca i pyszna kartoflanka z boczkiem i grzybami.
łatwy
60 min
4

Praska kartoflanka z borowikami zachwyca aromatem suszonych grzybów oraz przypraw - kminku i majeranku. Jest smaczna i bardzo sycąca, zapewnia więc energie na wiele godzin.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 200 g przerośniętego, wędzonego boczku
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 50 g klarowanego masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 100 g świeżych borowików
  • 20 g suszonych borowików
  • 6 szklanek wody
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki świeżego majeranku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, włoszczyznę obierz i pokrój. Warzywa wraz z boczkiem (w całości) włóż do garnka i zalej wodą. Przypraw kminkiem i majerankiem i gotuj pół godziny na małym ogniu.
  • Grzyby świeże umyj i pokrój w paski, grzyby suszone namocz i również pokrój.
  • Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle razem z czosnkiem. Dodaj mąkę i smaż aż się zrumieni.
  • Wyjmij z zupy boczek, a zupę zmiksuj z zasmażką. Dodaj grzyby i gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Żółtko rozmąć i wymieszaj ze śmietaną, mieszaniną zapraw zupę.
  • Boczek pokrój w niedużą kostkę, podsmaż i podawaj z zupą.