Pożywna zupa z soczewicy z parówkami: łatwy przepis na tani obiad
2021-10-07
łatwy
30 min
4
Tania i pożywna zupa z soczewicy z parówkami to łatwy przepis na obfite danie obiadowe. Dobrze znane składniki, esencjonalny pomidorowy smak i dodatek miękkich parówek zamienia zwykłą zupę w pełnowartościowe danie. Zimą często gotuję taką zupę. Warzywna zupa z soczewicy podana ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem do jednodaniowy posiłek dla mojej rodziny. Spróbuj i oceń sama, jakie to łatwe!
Zobacz jak zrobić wegańska wersję zupy z SOCZEWICY i BATATA:
Zobacz także wideo jak ugotować zupę krem z marchewki:
SKŁADNIKI
- 250 g parówek dobrej jakości, czyli takich o jak największej zawartości mięsa
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, pokrojona drobno
- 2 ząbki czosnku, posiekane drobno lub przeciśnięte przez praskę
- 2 marchewki, starte na tarce o dużych otworach
- 1 pietruszka, starta na tarce o dużych otworach
- 1 kawałek selera o wymiarach pudełka do zapałek, starty na tarce
- 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 1 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 łyżeczki mieszanki włoskich ziół przyprawowych
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Parówki obrać z osłonek, jeśli je mają, pokroić na grube plasterki i odłożyć.
- W garnku rozgrzać olej. Dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać startą marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć około 4 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć jeszcze 1 minutę.
- Wlać bulion i dodać soczewicę, doprowadzić do wrzenia.
- Dodać suszone zioła włoskie i gotować 20 minut lub do chwili, gdy soczewica będzie miękka.
- Dodać pokrojone parówki, zamieszać i zdjąć z ognia. Wystarczy, gdy parówki zagrzeją się od zupy. Nie ma potrzeby ich gotować, a nawet jest to niewskazane.
Zupa-krem z marchewki