Pożywna zupa z soczewicy z parówkami: łatwy przepis na tani obiad

Pożywna zupa z soczewicy z parówkami: łatwy przepis na tani obiad
Autor: Shutterstock Gęsta od warzy zupa z soczewicy podana z parówkami i pełnoziarnistą bułką
łatwy
30 min
4

Tania i pożywna zupa z soczewicy z parówkami to łatwy przepis na obfite danie obiadowe. Dobrze znane składniki, esencjonalny pomidorowy smak i dodatek miękkich parówek zamienia zwykłą zupę w pełnowartościowe danie. Zimą często gotuję taką zupę. Warzywna zupa z soczewicy podana ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem do jednodaniowy posiłek dla mojej rodziny. Spróbuj i oceń sama, jakie to łatwe!

Zobacz jak zrobić wegańska wersję zupy z SOCZEWICY i BATATA:

Zobacz także wideo jak ugotować zupę krem z marchewki:

SKŁADNIKI

  • 250 g parówek dobrej jakości, czyli takich o jak największej zawartości mięsa
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, pokrojona drobno
  • 2 ząbki czosnku, posiekane drobno lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 marchewki, starte na tarce o dużych otworach
  • 1 pietruszka, starta na tarce o dużych otworach
  • 1 kawałek selera o wymiarach pudełka do zapałek, starty na tarce
  • 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 łyżeczki mieszanki włoskich ziół przyprawowych
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Parówki obrać z osłonek, jeśli je mają, pokroić na grube plasterki i odłożyć.
  • W garnku rozgrzać olej. Dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać startą marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć około 4 minut. 
  • Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć jeszcze 1 minutę.
  • Wlać bulion i dodać soczewicę, doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać suszone zioła włoskie i gotować 20 minut lub do chwili, gdy soczewica będzie miękka.
  • Dodać pokrojone parówki, zamieszać i zdjąć z ognia. Wystarczy, gdy parówki zagrzeją się od zupy. Nie ma potrzeby ich gotować, a nawet jest to niewskazane. 
Zupa-krem z marchewki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej