Pożywna zupa z piersi kurczaka, brukselki i grzybów
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pożywna zupa z piersi kurczaka, brukselki i pieczarek to świetny pomysł na szybkie danie jednogarnkowe. Warzywna zupa z wkładką będzie smakowała zarówno na południowy posiłek, jak i na kolację w chłodniejszy wieczór.
Wielbicielom zup oraz wszystkim tym, którzy chcą żyć zdrowo, polecamy książkę Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” do kupienia w dobrych księgarniach, w EMPIKu oraz w naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l rosołu drobiowego
- 2 szklanki pieczarek lub boczniaków, pokrojonych na ćwiartki
- 2 szklanki brukselki, świeżej lub mrożonej
- 2 piersi kurczaka
- 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego lub kminku, mielonego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić na cienkie plasterki wielkości kęsa.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać plasterki piersi kurczaka i pokrojone pieczarki. Smażyć do zrumienienia.
- Wlać rosół i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać brukselkę oraz wszystkie przyprawy. Zmniejszyć ogień i gotować do chwili, gdy brukselka będzie ugotowana.
- Podawać z kromką świeżego pieczywa.