Pożywna zupa z piersi kurczaka, brukselki i grzybów
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Pożywna zupa z piersi kurczaka, brukselki i pieczarek to świetny pomysł na szybkie danie jednogarnkowe. Warzywna zupa z wkładką będzie smakowała zarówno na południowy posiłek, jak i na kolację w chłodniejszy wieczór.
Wielbicielom zup oraz wszystkim tym, którzy chcą żyć zdrowo, polecamy książkę Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” do kupienia w dobrych księgarniach, w EMPIKu oraz w naszym sklepie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l rosołu drobiowego
 - 2 szklanki pieczarek lub boczniaków, pokrojonych na ćwiartki
 - 2 szklanki brukselki, świeżej lub mrożonej
 - 2 piersi kurczaka
 - 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
 - sól i pieprz do smaku
 - 2 łyżeczki suszonego czosnku
 - 1 łyżeczka kminu rzymskiego lub kminku, mielonego
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 łyżeczka wędzonej papryki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić na cienkie plasterki wielkości kęsa.
 - W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać plasterki piersi kurczaka i pokrojone pieczarki. Smażyć do zrumienienia.
 - Wlać rosół i doprowadzić do wrzenia.
 - Dodać brukselkę oraz wszystkie przyprawy. Zmniejszyć ogień i gotować do chwili, gdy brukselka będzie ugotowana.
 - Podawać z kromką świeżego pieczywa.