Pomidorowa nie musi być nudna! Spróbuj pikantnej zupy pomidorowo-selerowej
2022-03-21
9:27
Kto powiedział, że zupa pomidorowa jest nudna? To może być prawda, jeśli kupujesz gotowy produkt. Ale nie wtedy, gdy samodzielnie ugotujesz tę przepyszną zupę pomidorowo-selerową. Seler naciowy jest świetnym dodatkiem dla pomidorów, podkreśla ich smak. Całość doprawiona odrobiną chilli podnosi na duchu i koi nerwy. Smacznego!
i
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
SKŁADNIKI
- 500 g przecieru pomidorowego typu pelati
- 1 cebula
- 1 łodyga selera
- 2 łyżki oliwy
- 1 liść laurowy
- 350 ml bulionu warzywnego
- chili, pieprz i sól do smaku
- świeża pietruszka, opcjonalnie
- grzanki, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz i posiekaj cebulę. Umyj i posiekaj seler.
- Podsmaż cebulę na odrobinie oliwy, aż będzie przezroczysta. Dodaj seler i liść laurowy i smaż jeszez przez 2 minuty.
- Wlej przecier pomidorowy i rosół. Doprowadź zupę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Usuń liść laurowy, a następnie zupę zblenduj. Dopraw solą, pieprzem i płatkami chili.
- Podawaj posypaną świeżą, posiekaną natką pietruszki. Możesz podać ją z grzankami, groszkiem ptysiowym lub gotowanym ryżem. Smacznego!
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Twój apetyt na nowe wciąż niezaspokojony? Zobacz koniecznie GALERIĘ poniżej