Pomidorowa nie musi być nudna! Spróbuj pikantnej zupy pomidorowo-selerowej

Pomidorowa nie musi być nudna! Spróbuj pikantnej zupy pomidorowo-selerowej
Autor: Shutterstock.com Pomidorowa nie musi być nudna! Spróbuj pikantnej zupy pomidorowo-selerowej
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kto powiedział, że zupa pomidorowa jest nudna? To może być prawda, jeśli kupujesz gotowy produkt. Ale nie wtedy, gdy samodzielnie ugotujesz tę przepyszną zupę pomidorowo-selerową. Seler naciowy jest świetnym dodatkiem dla pomidorów, podkreśla ich smak. Całość doprawiona odrobiną chilli podnosi na duchu i koi nerwy. Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 500 g przecieru pomidorowego typu pelati
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 liść laurowy
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • chili, pieprz i sól do smaku
  • świeża pietruszka, opcjonalnie
  • grzanki, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz i posiekaj cebulę. Umyj i posiekaj seler.
  • Podsmaż cebulę na odrobinie oliwy, aż będzie przezroczysta. Dodaj seler i liść laurowy i smaż jeszez przez 2 minuty. 
  • Wlej przecier pomidorowy i rosół. Doprowadź zupę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  • Usuń liść laurowy, a następnie zupę zblenduj. Dopraw solą, pieprzem i płatkami chili.
  • Podawaj posypaną świeżą, posiekaną natką pietruszki. Możesz podać ją z grzankami, groszkiem ptysiowym lub gotowanym ryżem. Smacznego! 
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Twój apetyt na nowe wciąż niezaspokojony? Zobacz koniecznie GALERIĘ poniżej

Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej