Pomidorowa nie musi być nudna! Spróbuj pikantnej zupy pomidorowo-selerowej
2022-03-21
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kto powiedział, że zupa pomidorowa jest nudna? To może być prawda, jeśli kupujesz gotowy produkt. Ale nie wtedy, gdy samodzielnie ugotujesz tę przepyszną zupę pomidorowo-selerową. Seler naciowy jest świetnym dodatkiem dla pomidorów, podkreśla ich smak. Całość doprawiona odrobiną chilli podnosi na duchu i koi nerwy. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 500 g przecieru pomidorowego typu pelati
- 1 cebula
- 1 łodyga selera
- 2 łyżki oliwy
- 1 liść laurowy
- 350 ml bulionu warzywnego
- chili, pieprz i sól do smaku
- świeża pietruszka, opcjonalnie
- grzanki, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz i posiekaj cebulę. Umyj i posiekaj seler.
- Podsmaż cebulę na odrobinie oliwy, aż będzie przezroczysta. Dodaj seler i liść laurowy i smaż jeszez przez 2 minuty.
- Wlej przecier pomidorowy i rosół. Doprowadź zupę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Usuń liść laurowy, a następnie zupę zblenduj. Dopraw solą, pieprzem i płatkami chili.
- Podawaj posypaną świeżą, posiekaną natką pietruszki. Możesz podać ją z grzankami, groszkiem ptysiowym lub gotowanym ryżem. Smacznego!
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Twój apetyt na nowe wciąż niezaspokojony? Zobacz koniecznie GALERIĘ poniżej