Pomidorowa nie musi być nudna! Spróbuj pikantnej zupy pomidorowo-selerowej

Kto powiedział, że zupa pomidorowa jest nudna? To może być prawda, jeśli kupujesz gotowy produkt. Ale nie wtedy, gdy samodzielnie ugotujesz tę przepyszną zupę pomidorowo-selerową. Seler naciowy jest świetnym dodatkiem dla pomidorów, podkreśla ich smak. Całość doprawiona odrobiną chilli podnosi na duchu i koi nerwy. Smacznego!

Pomidorowa nie musi być nudna! Spróbuj pikantnej zupy pomidorowo-selerowej

i

Autor: Shutterstock.com Pomidorowa nie musi być nudna! Spróbuj pikantnej zupy pomidorowo-selerowej
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

SKŁADNIKI

  • 500 g przecieru pomidorowego typu pelati
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 liść laurowy
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • chili, pieprz i sól do smaku
  • świeża pietruszka, opcjonalnie
  • grzanki, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz i posiekaj cebulę. Umyj i posiekaj seler.
  • Podsmaż cebulę na odrobinie oliwy, aż będzie przezroczysta. Dodaj seler i liść laurowy i smaż jeszez przez 2 minuty. 
  • Wlej przecier pomidorowy i rosół. Doprowadź zupę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  • Usuń liść laurowy, a następnie zupę zblenduj. Dopraw solą, pieprzem i płatkami chili.
  • Podawaj posypaną świeżą, posiekaną natką pietruszki. Możesz podać ją z grzankami, groszkiem ptysiowym lub gotowanym ryżem. Smacznego! 
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Twój apetyt na nowe wciąż niezaspokojony? Zobacz koniecznie GALERIĘ poniżej

Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...