Pikantna zupa krem - prosty sposób na zdrowy posiłek

Pikantna zupa krem - prosty sposób na zdrowy posiłek
Autor: Shutterstock.com Pikantna zupa krem - prosty sposób na zdrowy posiłek
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa krem to idealne rozwiązanie, gdy chcesz się szybko pokrzepić kubkiem sycącego napoju. Kremowe zupy ostatnio zrobiły zawrotną karierę, bo można zabrać je ze sobą do pracy, w podróż, czy na wycieczkę. Krem przygotowany z niskokalorycznych warzyw jest zdrowy.  Zobacz, jak ugotować dietetyczny, pyszny i rozgrzewający krem z dobrze znanych ci warzyw! 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego lub klarowanego masła
  • 150 g pora (tylko zielona część)
  • 4 ząbki czosnku 
  • 3 łyżeczki imbiru startego
  • 1 papryczka ostra
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 500 g brokułów
  • 300 g ziemniaków
  • 1½ l bulionu warzywnego

    250 ml mleka kokosowego lub wegańskiego zamiennika śmietany lub po prostu śmietany 30%
  • olej z pestek dyni (doskonały dodatek dla mężczyzn dbających o zdrowie swojej prostaty) 
  • sól, pieprz, papryka ostra w płatkach do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Dodać pora i smażyć do zeszklenia.
  • Dodać rozgniecione ząbki czosnku, starty imbir oraz rozgniecioną papryczkę. Smażyć przez 2 minuty.
  • Wyjąć papryczkę. Dodać curry i kurkumę. Smażyć jeszcze kilkanaście sekund, mieszając. 
  • Dodać brokuły pokrojone na mniejsze kawałki oraz ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Wlać bulion i zagotować.
  • Gdy zupa zawrze, gotować jeszcze 10 minut na średnim ogniu. 
  • Zupę zblednować za pomocą ręcznego blendera. Wlać mleko kokosowe i ponownie zagotować. 
  • Jeśli chcesz mieć tradycyjną zupę, to odlej część zupy i zblenduj tylko połowę warzyw. Następnie połącz obie zupy razem. 
  • Rozlać do misek, skropić olejem z pestek dyni i oprószyć ostrą papryką oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?

Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej