Lekka zupa z zielonego groszku - pokochasz ją za prostot i smak
2020-09-02

łatwy
25 min
4
Lekka zupa z zielonego groszku to danie idealne na lekką przekąskę na ciepło. Wystarczy 4 składników: cebula, czosnek, ziemniaki, groszek i nieco przypraw, aby w 20 minut przygotować lekki posiłek. Świetnie smakuje z grzankami z białego pieczywa.
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 300 gram zielonego groszku
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- posiekana natka pietruszki lub lubczyk
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Następnie dodać ziemniaki, zalać bulionem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec dodać nieco zieleniny, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować wolno około 15 minut.
- Gdy ziemniaki będą miękkie zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i zblendować na gładki, niezbyt gęsty krem.