Łatwa zupa lasagna
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Łatwa zupa lasagna to pomysł na danie jednogarnkowe. Idealny przepis na południowy posiłek.
SKŁADNIKI
- 500 g wołowiny mielonej
- 250 g makaronu w typie szerokiej wstążki lub wstążki z falbanką
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 300 ml pomidorów w soku własnym
- 1 cebula
- 2-4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka mieszanki suchych ziół włoskich: tymianku, oregano, bazylii lub 3 łyżki świeżych
- 1 listek laurowy
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 200 g serka ricotta
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć do zrumienienia.
- Dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać zioła, listek laurowy i smażyć 1 minutę. Wlać pomidory i przecier smażyć 2-4 minuty.
- Dolać bulion warzywny i zagotować, dodać makaron. Gotować zgodnie z instrukcją producenta makaronu.
- Na koniec przyprawić solą i pieprzem, dodać ricottę, wymieszać.
- Przed podaniem posypać startym parmezanem.