Kwaśnica na wędzonych żeberkach - prosta, pożywna i sycąca!
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Kwaśnica na wędzonych żeberkach to łatwa do przygotowania, sycąca i zdrowa zupa. Idealna na chłodne dni, uzupełni witaminy, mikroelementy, nakarmi i ogrzeje. A przy okazji nie spustoszy kieszeni i przypomni wyjazdy w góry.
SKŁADNIKI
- 50 dag wędzonych żeberek (może być też wędzony boczek razem z żeberkami)
- 15-20 dag wędzonego boczku (dodajemy jeśli mamy same wędzone żeberka)
- 40 dag kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, mały kawałek selera, kawałek pora
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 spore ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 5 suszonych grzybów
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki masła
- ewentualnie: cukier i sól do smaku
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka pokroić na kawałki z jedną kostką, boczek pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka i zalać 2 l zimnej wody, dodać liście laurowe, czosnek, ziele angielskie i suszone grzyby.
- Po 15 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa.
- Po 20 minutach dodać poszatkowaną kapustę razem z sokiem. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, nie dodawać soku. Gotować jeszcze 30 minut, aż kapusta będzie miękka.
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać do zupy i pogotować jeszcze 10 minut.
- Doprawić zupę solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. W razie potrzeby dodać nieco cukru. Wyjąć liście laurowe i por. Zupę podawać z kawałkami żeberek i pieczywem.