Krupnik z pulpetami

2018-09-25
Krupnik z pulpetami
Autor: Shutterstock Krupnik z pulpetami
łatwy
55 min
4

Aby urozmaicić tradycyjną zupę, proponujemy ją w wersji z pulpetami lub z dodatkiem smażonego mięsa mielonego. Dzięki takiemu połączeniu otrzymamy jednogarnkowe danie, które zaspokoi nawet największych głodomorów. Mięso mielone możemy dodać także do popularnego leczo albo zrobić z niego sos boloński, który sprawdzi się jako dodatek do makaronu.

Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"

Składniki

100 g kaszy jęczmiennej perłowej

250 g mielonego mięsa wieprzowego

jajko

2 łyżki bułki tartej

1/2 cebuli

marchewka

 korzeń pietruszki

100 g pora (biała część)

sól, pieprz

posiekany koperek  

2 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso połączyć z jajkiem, bułką tartą i posiekaną cebulą. Doprawić solą i pieprzem.

Uformować 12 małych pulpecików.

Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w krążki.

Zagotować 2 l wody, wrzucić pulpeciki, doprawić solą i pieprzem, gotować  przez 10 minut.

 Dodać kaszę jęczmienną, warzywa. Gotować przez 25 minut. Na koniec posypać koperkiem.

Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby