Krupnik na żeberkach: przepis na polskie danie jednogarnkowe

Krupnik na żeberkach: przepis na polskie danie jednogarnkowe
Autor: Shutterstock.com Krupnik na żeberkach: przepis na polskie danie jednogarnkowe
średni
80 min
4

Krupnik, czyli zupa z kaszy jęczmiennej, to pożywne danie tradycyjnej kuchni polskiej. Aby zyskało więcej smaku i aromatu, można ugotować je z dodatkiem pysznego mięsa. Podajemy przepis na krupnik gotowany na żeberkach.

Zobacz, jak ugotować tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną:

SKŁADNIKI

  • 2 marchewki
  • 250 g żeberek wieprzowych
  • 100 g kaszy jęczmiennej (perłowej)
  • ½ selera
  • duży korzeń pietruszki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 suszone grzyby
  • cebula
  • liść laurowy
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby namoczyć, po 20 minutach osączyć i pokroić. Żeberka podzielić na porcje, opłukać.
  • Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę lub plasterki. Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki.
  • Warzywa włożyć do garnka, zalać ok. 1½ l wrzącej wody, osolić. Dołożyć żeberka, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie, wsypać kaszę, gotować ok. 1 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  • Po 40 minutach dodać ziemniaki. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zieleniną.
Joanna Anczura
więcej