Krupnik na żeberkach cielęcych: przepis na zupę dla seniora według Magdy Gessler
2021-11-23
łatwy
60 min
4
Krupnik na żeberkach cielęcych to dietetyczna zupa pełna kolagenu, zalecana dzieciom i seniorom. Taką zupę Magda Gessler sprzedaje warszawskim seniorom za 1 zł. W restauracji Magdy Gessler zupy na wynos kosztują około 50 zł za słoik o pojemności 0,9 l. Pyszny krupnik dla seniora „U Fukiera” to prawdziwa okazja! Tym bardziej, że żeberka cielęce kosztują około 40 zł/kg. Oto łatwy przepis na krupnik dla seniora inspirowany pomysłem Magdy Gessler. Przepis z warszawskim sznytem – ze śmietaną i majerankiem!
SKŁADNIKI
- 2 l bulionu warzywnego lub zimnej wody
- 0,5 kg cielęcych żeberek surowych
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 250 g włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler, pokrojone w kostkę
- 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 100 ml śmietany 12%
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka i kaszę oraz suszone grzyby włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować około 1 godziny lub do chwili, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.
- Zupę posolić i popieprzyć. Dodać włoszczyznę, ziemniaki oraz majeranek. Gotować 20 minut.
- Wyjąć mięso, usunąć kości i pokroić na kawałki. Do garnka dodać pokrojone mięso.
- Odlać pół szklanki zupy, dodać śmietanę i wymieszać. Mieszaninę wlać do zupy. Nie gotować.
- Zupę podawać z chlebem i masłem śmietankowym.