Kremowa zupa ziemniaczana ze smażonymi kurkami
2021-03-29
średni
30 min
4
Kremowa zupa ziemniaczana ze smażonymi kurkami jest elegancką wersją pożywnej kartoflanki. Zupa-krem z ziemniaków ma przyjemną konsystencję. Zazwyczaj podawana jest z grzankami. W tym przepisie grzanki zastąpiono aromatycznymi grzybami leśnymi. Kremowa zupa z kurkami uświetni spotkanie z bliskimi lub doda blasku eleganckiemu przyjęciu.
Świeże kurki można zastąpić mrożonymi. Można również użyć prawdziwków lub rydzy.
SKŁADNIKI
- 400 g kurek
- 4 łyżki masła
- 2 cebule
- 2 duże ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- listki oberwane z 2-3 gałązek świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 2 łyżki śmietany 36% tłuszczu
- 1 kieliszek brandy
- pełnoziarnista bagietka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki oczyścić przy pomocy szczoteczki. Nie myć. Nie siekać.
- Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki masła i dodać cebulę. Dusić do miękkości.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całe ząbki czosnku. Zalać wrzątkiem (1,5 litra). Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku oraz listki tymianku. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zupę zmiksować, dodać śmietanę, brandy i zamieszać.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i dodać kurki. Smażyć aż grzyby zmiękną. Lekko posolić i popieprzyć.
- Zupę rozlać na talerze, na każdym talerzu położyć porcję grzybów razem z masłem i sosem ze smażenia. Podawać z kieliszkiem białego wina i pełnoziarnistą bagietką.