Kremowa zupa ziemniaczana ze smażonymi kurkami

2021-03-29
Kremowa zupa ziemniaczana ze smażonymi kurkami
Autor: thinkstockphotos.com Zupa krem z ziemniaków pięknie prezentuje się ze smażonymi na maśle kurkami. 
średni
30 min
4

Kremowa zupa ziemniaczana ze smażonymi kurkami jest elegancką wersją pożywnej kartoflanki. Zupa-krem z ziemniaków ma przyjemną konsystencję. Zazwyczaj podawana jest z grzankami. W tym przepisie grzanki zastąpiono aromatycznymi grzybami leśnymi. Kremowa zupa z kurkami uświetni spotkanie z bliskimi lub doda blasku eleganckiemu przyjęciu. 

Świeże kurki można zastąpić mrożonymi. Można również użyć prawdziwków lub rydzy. 

SKŁADNIKI

  • 400 g kurek
  • 4 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • listki oberwane z 2-3 gałązek świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki śmietany 36% tłuszczu
  • 1 kieliszek brandy
  • pełnoziarnista bagietka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki oczyścić przy pomocy szczoteczki. Nie myć. Nie siekać.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki masła i dodać cebulę. Dusić do miękkości.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całe ząbki czosnku. Zalać wrzątkiem (1,5 litra). Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku oraz listki tymianku. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Zupę zmiksować, dodać śmietanę, brandy i zamieszać.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i dodać kurki. Smażyć aż grzyby zmiękną. Lekko posolić i popieprzyć.
  • Zupę rozlać na talerze, na każdym talerzu położyć porcję grzybów razem z masłem i sosem ze smażenia. Podawać z kieliszkiem białego wina i pełnoziarnistą bagietką.