Kremowa kartoflanka z szynką: sprytna zupa do kubka
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kremowa kartoflanka z szynką to pyszna zupa z przetartych warzyw. Taką sprytną zupę możecie zabrać do pracy lub szkoły. Nie potrzeba do niej łyżki, wystarczy kubek. Idealny posiłek w środku dnia to właśnie kartoflanka w postaci kremu, który można wypić duszkiem lub powoli nim się delektować.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Dieta dla SENIORA! Czytaj >>>
SKŁADNIKI
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 100 g peklowanej szynki wieprzowej z tłuszczykiem lub wędzonki lub chudego boczku wędzonego
- 2 łyżeczki smalcu lub oleju
- 80 g tartego sera twardego np. parmezanu lub bursztynu
- 100 ml śmietany 18%
- 1,2 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę.
- Szynkę również pokroić w kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać szynkę i smażyć do zrumienienia. Szynkę wyjąć i odłożyć na później.
- Do garnka dodać marchewkę i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać ziemniaki, wlać bulion i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 15 minut.
- Zupę zmiksować za pomocą blendera ręcznego lub przetrzeć przez sito.
- Do zupy dodać ser oraz śmietanę. Zagotować.
- Spróbować zupę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Podawać posypaną zrumienioną szynką i posiekaną natką pietruszki.