Krem z mrożonego szpinaku: przepis na zupę błyskawiczną

Krem z mrożonego szpinaku: przepis na zupę błyskawiczną
Autor: Shutterstock.com Krem z mrożonego szpinaku: przepis na zupę błyskawiczną
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa krem z mrożonego szpinaku jest przepyszna i bardzo zdrowa. Przygotujesz ją błyskawicznie. Jest prosta, a przy tym niezwykle smaczna i zdrowa. Zobacz przepis, jak zrobić najłatwiejsza zupę z mrożonego szpinaku. 

SKŁADNIKI

  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula średniej wielkości, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka masła
  • 700 l bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz i sól do smaku
  • śmietanka 30% lub wegański zamiennik 
  • gotowe grzanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Garnek z grubym dnem rozgrzać. Dodać oliwę i masło. 
  • Dodać na rozgrzany tłuszcz cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać pokrojone ziemniaki oraz mrożony szpinak. Smażyć do rozmrożenia szpinaku. 
  • Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować przez około 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie.
  • Zmiskować zupę za pomocą blendera ręcznego lub stacjonarnego. 
  • Zupę krem przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem oraz umiarkowanie solą.
  • Podać z śmietanką i grzankami. 
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?

Zobacz, jak zrobić ZUPĘ JARZYNOWĄ  z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej