Krem z mrożonego szpinaku: przepis na zupę błyskawiczną
2022-02-19
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa krem z mrożonego szpinaku jest przepyszna i bardzo zdrowa. Przygotujesz ją błyskawicznie. Jest prosta, a przy tym niezwykle smaczna i zdrowa. Zobacz przepis, jak zrobić najłatwiejsza zupę z mrożonego szpinaku.
SKŁADNIKI
- 300 g mrożonego szpinaku
- 1 cebula średniej wielkości, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 700 l bulionu warzywnego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- pieprz i sól do smaku
- śmietanka 30% lub wegański zamiennik
- gotowe grzanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Garnek z grubym dnem rozgrzać. Dodać oliwę i masło.
- Dodać na rozgrzany tłuszcz cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać pokrojone ziemniaki oraz mrożony szpinak. Smażyć do rozmrożenia szpinaku.
- Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować przez około 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie.
- Zmiskować zupę za pomocą blendera ręcznego lub stacjonarnego.
- Zupę krem przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem oraz umiarkowanie solą.
- Podać z śmietanką i grzankami.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Zobacz, jak zrobić ZUPĘ JARZYNOWĄ z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ