Krem marchewkowo-jaglany z kaffirem

2021-03-29
Krem machrewkowo-jaglany z kaffirem
Autor: Shutterstock Krem marchewkowo-jaglany to zupa idealna dla wegetarian, osób na diecie bezglutenowej lub detoksie jaglanym
łatwy
30 min
4

Pomysł na proste, ale oryginalne danie w diecie bezglutenowej. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (wydawnictwo Bukowy Las).

* Liście kaffiru (limonki kaffir, polska nazwa to papeda, cytrus pofałdowany) to popularna przyprawa kuchni tajskiej i indonezyjskiej. W Polsce można kupić suszone liście kaffiru w słoiczkach lub w plastikowych torebkach, najczęściej w sklepach z żywnością orientalną, ale także w sklepach z żywnością ekologiczną i dobrze zaopatrzonych delikatesach. Ich aromat trudno czymś zastąpić, ale jeśli nie uda ci się kupić kaffiru, dodaj do zupy skórkę otartą z limonki (dobrze umytej) i odrobinę świeżego imbiru (wystarczy 1 cm obranego i startego korzenia).

SKŁADNIKI

  • 300 g marchewki (3 duże sztuki)
  • 200 g bulwy selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek pora (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g kaszy jaglanej
  • 2 suszone listki kaffiru*
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • pieprz i sól
  • sok z limonki
  • oliwa
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • świeża natka kolendry (do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj i obierz wszystkie warzywa, a następnie pokrój na mniejsze, dowolne kawałki.
  • W garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć pokrojoną cebulę, posiekany czosnek oraz czarnuszkę. Podsmażaj chwilę na średnim ogniu, aby wydobyć intensywny aromat składników.
  • Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz seler i podsmażaj 2–3 minuty. Mieszaj, by nic się nie przypaliło, ewentualnie dolej trochę wody.
  • Na końcu wrzuć pokrojony por i liście kaffiru w całości (trzeba je później wyłowić). Nawet mała ilość tej przyprawy nada zupie wyjątkowy, intensywny aromat.
  • Warzywa zalej 1–1 i 1/2 l wody – ilość zależy od preferowanej konsystencji zupy. Na początku wystarczy tyle, by warzywa były zakryte, później można dolać więcej. Gotuj 7–10 minut, a następnie wrzuć wypłukaną kaszę jaglaną. Przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę na małym ogniu, aż składniki zmiękną.
  • Wyjmij listki kaffiru i zmiksuj zupę na gładki krem. Jeśli jest za gęsta, dolej trochę wody. Dopraw do smaku sokiem z limonki oraz odrobiną pieprzu i soli. Zupa powinna mieć łagodny, słodko-orientalny smak.
  • Podawaj udekorowaną prażonymi nasionami słonecznika i pestkami dyni oraz świeżą natką kolendry.
Redakcja
więcej