Klarowna zupa cebulowa po japońsku z grzybami i szczypiorkiem

Klarowna zupa cebulowa po japońsku z grzybami i szczypiorkiem
Autor: Shutterstock Esencjonalna i czysta zupa cebulowa z dodatkiem tofu, grzybów i szczypioru
łatwy
30 min
4

Klarowna zupa cebulowa w wersji japońskiej to niezwykle aromatyczny bulion. Podana z kostkami tofu, plasterkami grzybów i szczypiorkiem jest przepyszna i bardzo sycąca. Można do niej dodać ugotowany makaron gryczany soba. Polegam gorąco waszej zziębniętej uwadze! 

Dlaczego cebulowy bulion wzmacnia odporność?

Czosnek, imbir i zielona cebulka w trudny czas infekcji wirusowej wzmocnią odporność, pocieszą twoją duszę i zatoki. Makaron gryczany soba syci i wspiera układ odpornościowy w walce z patogenami. W Japonii taką zupę lekarz przepisuje przeziębionym na receptę! 

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu warzywnego (można również użyć bulionu drobiowego lub wołowego lub kombinacji obu, jeśli wolisz)
  • 2 cebule (pokrojone w piórka)
  • 1 łodyga selera (pokrojona na plasterki)
  • 1 marchewka (nieobrana i pokrojona w kostkę)
  • 1 łyżka czosnku (świeżego, przeciśniętego przez praskę)
  • 2 łyżeczki imbiru świeżego (startego)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 szklanka grzybów shitake lub pieczarek (bardzo cienko pokrojonych)
  • 1/2 szklanki szczypiorku (posiekanego)
  • 100 g wędzonego tofu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podsmaż cebulę w garnku na niewielkiej ilości oleju, aż będzie lekko skarmelizowana. Około 10 minut.
  • Dodaj marchewkę, seler, czosnek i imbir, olej sezamowy i bulion. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  • Przecedź bulion.
  • Do misek dodaj pokrojone w kostkę tofu (opcjonalnie), posiekany szczypiorek i grzyby pokrojone na cienkie plasterki. Zalej gorącą zupą.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej