Klarowna zupa cebulowa po japońsku z grzybami i szczypiorkiem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Klarowna zupa cebulowa w wersji japońskiej to niezwykle aromatyczny bulion. Podana z kostkami tofu, plasterkami grzybów i szczypiorkiem jest przepyszna i bardzo sycąca. Można do niej dodać ugotowany makaron gryczany soba. Polegam gorąco waszej zziębniętej uwadze!
Dlaczego cebulowy bulion wzmacnia odporność?
Czosnek, imbir i zielona cebulka w trudny czas infekcji wirusowej wzmocnią odporność, pocieszą twoją duszę i zatoki. Makaron gryczany soba syci i wspiera układ odpornościowy w walce z patogenami. W Japonii taką zupę lekarz przepisuje przeziębionym na receptę!
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego (można również użyć bulionu drobiowego lub wołowego lub kombinacji obu, jeśli wolisz)
- 2 cebule (pokrojone w piórka)
- 1 łodyga selera (pokrojona na plasterki)
- 1 marchewka (nieobrana i pokrojona w kostkę)
- 1 łyżka czosnku (świeżego, przeciśniętego przez praskę)
- 2 łyżeczki imbiru świeżego (startego)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 szklanka grzybów shitake lub pieczarek (bardzo cienko pokrojonych)
- 1/2 szklanki szczypiorku (posiekanego)
- 100 g wędzonego tofu (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podsmaż cebulę w garnku na niewielkiej ilości oleju, aż będzie lekko skarmelizowana. Około 10 minut.
- Dodaj marchewkę, seler, czosnek i imbir, olej sezamowy i bulion. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Przecedź bulion.
- Do misek dodaj pokrojone w kostkę tofu (opcjonalnie), posiekany szczypiorek i grzyby pokrojone na cienkie plasterki. Zalej gorącą zupą.