Kalafiorowa z pieczarkami: pyszna i sycąca zupa warzywna na rozgrzewkę
2020-10-13

łatwy
30 min
4
Kalafiorowa z pieczarkami to niezwykle pyszna zupa warzywna. Swój obłędny, intensywny smak zawdzięcza pieczeniu warzyw. To nowe podejście pozwala skondensować smak i zatrzymać wszystkie właściwości odżywcze środku jarzyn i grzybów. Lekka, wręcz dietetyczna zupa sprawi Wam dużo radości w chłodniejsze dni. Nie szczędźcie mielonego pieprzu!
SKŁADNIKI
- 600 gramów kalafiora (pociętego na kawałki razem z łodygami), możesz użyć także mrożonego kalafiora
- 500 gramów pieczarek (pokrojonych na plasterki)
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 por (przekrojony wzdłuż na pół, cienko pokrojony)
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki parmezanu startego
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C lub 200°C z wymuszonym obiegiem powietrza, czyli wentylatorem. Rozsyp kalafior na dnie natłuszczonej brytfanny, a pieczarki na drugiej brytfannie. Skrop 1½ łyżki oleju zawartość każdego z naczyń, a następnie posyp każdą patelnię 1½ łyżeczki granulowanym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Umieść kalafior na górnej półce, a pieczarki pod spodem w piekarniku, piecz przez 20-25 minut do miękkości.
- Pozostały olej podgrzej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj por. Smaż, mieszając od czasu do czasu przez 5 minut lub do miękkości. Zalej bulionem i zagotuj. Dodaj pieczonego kalafiora i pieczarki i zagotuj ponownie.
- Zdejmij z ognia. Zmiksuj całą zupę za pomocą blendera lub blenduj zupę porcjami do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodaj parmezan i granulowany czosnek, mieszaj od rozpuszczenia sera, spróbuj i ewentualnie dopraw.
- Rozlej do misek i w razie potrzeby podawaj z grzankami serowymi.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?