Kalafiorowa z pieczarkami: pyszna i sycąca zupa warzywna na rozgrzewkę

Kalafiorowa z pieczarkami: pyszna i sycąca zupa warzywna na rozgrzewkę
Autor: Shutterstock Zupa kalafiorowa z pieczarkami przybrana pieczonymi grzybami
łatwy
30 min
4

Kalafiorowa z pieczarkami to niezwykle pyszna zupa warzywna. Swój obłędny, intensywny smak zawdzięcza pieczeniu warzyw. To nowe podejście pozwala skondensować smak i zatrzymać wszystkie właściwości odżywcze środku jarzyn i grzybów. Lekka, wręcz dietetyczna zupa sprawi Wam dużo radości w chłodniejsze dni. Nie szczędźcie mielonego pieprzu!

SKŁADNIKI

  • 600 gramów kalafiora (pociętego na kawałki razem z łodygami), możesz użyć także mrożonego kalafiora
  • 500 gramów pieczarek (pokrojonych na plasterki)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 por (przekrojony wzdłuż na pół, cienko pokrojony)
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki parmezanu startego
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C lub 200°C z wymuszonym obiegiem powietrza, czyli wentylatorem. Rozsyp kalafior na dnie natłuszczonej brytfanny, a pieczarki na drugiej brytfannie. Skrop 1½ łyżki oleju zawartość każdego z naczyń, a następnie posyp każdą patelnię 1½ łyżeczki granulowanym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Umieść kalafior na górnej półce, a pieczarki pod spodem w piekarniku, piecz przez 20-25 minut do miękkości.
  • Pozostały olej podgrzej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj por. Smaż, mieszając od czasu do czasu przez 5 minut lub do miękkości. Zalej bulionem i zagotuj. Dodaj pieczonego kalafiora i pieczarki i zagotuj ponownie.
  • Zdejmij z ognia. Zmiksuj całą zupę za pomocą blendera lub blenduj zupę porcjami do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodaj parmezan i granulowany czosnek, mieszaj od rozpuszczenia sera, spróbuj i ewentualnie dopraw.
  • Rozlej do misek i w razie potrzeby podawaj z grzankami serowymi.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej