Jedwabisty krem selerowy z parmezanem
Warzywa korzeniowe słyną ze swoich właściwości zwiększających chęć na cielesne igraszki, nic więc dziwnego, że zupa ta znakomicie sprawdza się jako wstęp do długiego wieczoru. Delikatny krem warzywny wyostrzony smakiem długo dojrzewającego sera smakuje znakomicie.
Selery Madame
Źródła głoszą, że faworyta Ludwika XV - Madame de Pompadour - nie byłą szczególnie rozerotyzowaną kobietą, ale aby zadowolić swojego wymagającego kochanka opanowała do perfekcji „sztukę kochania”. Serwowała także królowi potrawy przygotowywane ze szczególnym uwzględnieniem afrodyzjaków, zwłaszcza świeżych warzyw, wśród których prym wodziły selery.
Przepis i cytat pochodzi z wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"
SKŁADNIKI
- 1 średni seler
- 1 cebulę
- 1 marchewkę
- 1 pietruszkę
- 1 ząbek czosnku
- łyżkę masła
- łyżkę oliwy
- 1 litr bulionu drobiowego
- 4 łyżki drobno startego parmezanu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Selera, marchewkę i pietruszkę pokrój w plastry, a cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na maśle i oliwie zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj pozostałe warzywa. Całość smaż na średnim ogniu przez 10 minut. Do warzyw wlej bulion. Gotuj przez 25-30 minut, ostudź.
- Chłodną zupę zmiksuj na gładki krem, dodaj starty parmezan i śmietanę, przypraw solą i pieprzem.
- Zupę podawaj podgrzaną i posypaną pestkami dyni lub ozdobioną pieczoną marchewką.
- Parmezan można zastąpić innym długo dojrzewającym serem, takim, który najbardziej lubicie.