Jak zrobić pomidorową z rosołu? Prosty przepis na pomidorówkę

Jak zrobić pomidorową z rosołu? Prosty przepis na pomidorówkę
Autor: Shutterstock Pomidorowa na niedzielnym rosole to klasyka polskiej kuchni
łatwy
15 min
4

Jak zrobić pomidorową z rosołu? Poniedziałkowa pomidorowa na niedzielnym rosole to podobno polska klasyka. Jeśli nie wiesz, jak ją szybko przygotować - poznaj nasz prosty przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 l rosołu
  • marchewka z rosołu
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego 0,5 l (jeśli masz domowy przecier pomidorowy - jak najbardziej koniecznie go użyj!)
  • łyżka masła
  • małe opakowanie śmietany (opcjonalnie)
  • 1/2 opakowania makaronu w ulubionej formie
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rosół podgrzać i przecedzić. Marchewkę z rosołu pokroić w plasterki.
  • Przecier z kartonika zagotować z masłem - chwilę poddusić i lekko odparować.
  • Dodać gorący rosół, zagotować, można dodać zahartowaną śmietanę.
  • Podawać z ulubionym ugotowanym makaronem i plasterkami marchewki. Ja posypuję jeszcze zupę koperkiem, który dodaje jej lekkości i świeżości.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.

Zobacz nasze przepisy na inne zupy idealne na chłodne dni!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej