Jak zrobić pomidorową z rosołu? Prosty przepis na pomidorówkę
2022-01-25
łatwy
15 min
4
Jak zrobić pomidorową z rosołu? Poniedziałkowa pomidorowa na niedzielnym rosole to podobno polska klasyka. Jeśli nie wiesz, jak ją szybko przygotować - poznaj nasz prosty przepis!
SKŁADNIKI
- 1 l rosołu
- marchewka z rosołu
- 1 kartonik przecieru pomidorowego 0,5 l (jeśli masz domowy przecier pomidorowy - jak najbardziej koniecznie go użyj!)
- łyżka masła
- małe opakowanie śmietany (opcjonalnie)
- 1/2 opakowania makaronu w ulubionej formie
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rosół podgrzać i przecedzić. Marchewkę z rosołu pokroić w plasterki.
- Przecier z kartonika zagotować z masłem - chwilę poddusić i lekko odparować.
- Dodać gorący rosół, zagotować, można dodać zahartowaną śmietanę.
- Podawać z ulubionym ugotowanym makaronem i plasterkami marchewki. Ja posypuję jeszcze zupę koperkiem, który dodaje jej lekkości i świeżości.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.