Flaczki z kurczaka z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Flaczki z kurczaka to bardzo smaczna zupa, która stanowi znakomitą alternatywę dla tradycyjnych flaków, które nie każdy lubi. Porcja flaczków przygotowanych wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera dostarcza 210 kcal.
SKŁADNIKI
- 200 ml wody
- 1 udko kurczaka bez skóry
- 1 mała marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1 plaster selera korzeniowego
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 0,5 cebuli
- majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
- naturalna wegeta, pieprz, pieprz w ziarnach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udko zalać wodą, zagotować, zszumować. Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach. Gotować.
- Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać je do gotującego się wywaru. Doprawić resztą przypraw.
- Gotować całość 20 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć z bulionu warzywa i mięso.
- Marchew i kurczaka pokroić w cienkie paski. Dodać z powrotem do zupy (z reszty warzyw można zrobić sałatkę warzywną).
- Do małej miski wlać odrobinę bulionu i rozrobić w niej mąkę z masłem. Dodać do zupy. Gotować koło 5 min.