Fenomenalna zupa z papryki i pomidorów - po prostu pycha!
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa z papryki i pomidorów to hit końca lata i wczesnej jesieni - gdy pomidory i papryka są pełne smaku i aromatu. Warto je wykorzystywać jak najczęściej do przygotowania potraw.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Sprzęt RTV i AGD do domu, pracy w atrakcyjnych cenach? Przekonaj się, wchodząc na stronę Sferis rabaty.
SKŁADNIKI
- duża łyżka masła
- 2 duże cebule
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- 150 g dobrej kiełbasy (wegetarianie mogą ją pominąć)
- 3 duże pomidory
- 2 papryki – np. czerwona i żółta oraz ewentualnie mała ostra papryczka
- 5-6 ziemniaków
- marchewka i pietruszka starte na tarce o dużych oczkach
- 3 kulki ziela angielskiego, dwa listki laurowe
- łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka oregano, kilka kropli tabasco (można pominąć)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- dwie łyżki ulubionej zieleniny (bazylia, koperek, kolendra lub szczypiorek do wyboru)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule, paprykę, ziemniaki, kiełbasę i obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę (cebula w drobną, reszta wg. uznania)
- W garnku podgrzać masło i wrzucić cebulę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażyć mieszając 1-2 minuty, aż cebula lekko się zarumieni.
- Dodać łyżkę słodkiej papryki i pokrojoną paprykę oraz startą marchewkę, pietruszkę, pokrojone pomidory i ziemniaki. Smażyć mieszając ok. 2-3 minuty.
- Zalać wszystko 2 l wody, dodać przyprawy i zagotować pod przykryciem. Gotować na średnim ogniu ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
- Sprawdzić czy zupa jest wystarczająco słona, ewentualnie doprawić do smaku. Całość posypać zieleniną.