Fasolowa z pomidorami na wędzonym kurczaku: przepis na oszczędną zupę
2021-12-07
łatwy
45 min
4
Fasolowa z pomidorami na wędzonym kurczaku to łatwy przepis na oszczędną zupę. Wędzone nogi kurczaka są stosunkowo tanie i zbyt rzadko wykorzystujemy je dla nadania potrawom posmaku wędzonki. Poza tym wędzone nogi kurczaka to dobre źródło nie tylko smaku, ale odżywczego białka. Jeśli dysponujecie dobrym rosołem np. z poprzedniego dnia, to można pominąć dodanie marchewki, selera naciowego i cebuli.
SKŁADNIKI
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1,5 l rosołu drobiowego
- 1 wędzona noga kurczaka
- 100 ml przecieru pomidorowego lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka białej fasoli konserwowej
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę pokroić na plasterki, seler naciowy na małe kawałki, cebulę posiekać. Obrać mięso z nogi kurczak i pokroić na kawałki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać posiekane warzywa i smażyć do zeszklenia cebuli.
- Wlać rosół, dodać mięso z wędzonej nogi i doprowadzić do wrzenia.
- Fasolę odcedzić, dodać do zupy. Ponownie zagotować. Spróbować i ewentualnie posolić, pamiętając, że rosół i wędzony kurczak są już wystarczająco słone.
- Podawać zupę posypaną natką pietruszki z kromką dobrego chleba.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli