Fałszywa zupa z żółwia wg Magdy Gessler [przepis]
Fałszywa zupa z żółwia? Magda Gessler przypomina dawne smaki. Zupa żółwiowa według Magdy Gessler przygotowywana jest z ozorków cielęcych. Pojawiła się zaś w restauracji Orient Express, prezentowanej w programie "Kuchenne rewolucje". Sprawdź przepis na zupę żółwiową!
Fałszywa zupa z żółwia Magdy Gessler w lubelskim Orient Expresie
Zupa żółwiowa Magdy Gessler to przedwojenna zupa z ozorków, "udająca" zupę z żółwia. Mięsa żółwia w "Kuchennych rewolucjach" Magdy Gessler być nie mogło, gdyż te miłe zwierzaki są pod ochroną. Przepis na "fałszywą zupę z żółwia" Magda Gessler zaczerpnęła z przedwojennej książki kucharskiej. Recepturę na zupę a la żółwiową podała Lucyna Ćwierciakiewiczowa w zbiorze "365 obiadów", jednej z najbardziej znanych książek kulinarnych, pochodzącej jeszcze z końca XIX w. W oryginalnym przepisie pojawiła się główka cielęca, Magda Gessler zaproponowała zaś dodatkowo ozorki cielęce.
Przepis na fałszywą zupę żółwiową
SKŁADNIKI
- 4 ozorki cielęce
- 1/2 cielęcej główki
- 2 l wody
- 2 marchwie
- 1 seler
- 50 g madery lub innego czerwonego słodkiego wina
- łyżka masła
- łyżka mąki
- gałka muszkatołowa
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Magda Gessler poleca w pierwszej kolejności gotować do miękkości w wodzie z włoszczyzną cztery ozorki cielęce i pół główki cielęcej.
- Do wywaru należy dodać gałkę muszkatołową, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Następnie z wywaru trzeba wyjąć mięso.
- Ozorki obrać ze skórki i pokroić w cienkie paski. Zdjąć mięso z główki.
- Bulion cielęcy zaprawiać łyżką masła z łyżką mąki, dolać kieliszek madery. Mięso połączyć z zaprawionym bulionem.