Esencjonalna zupa selerowo-jarzynowa. Do pełni smaku potrzeba natki selera

Zupa selerowo-jarzynowa
Autor: Shutterstock Zupa selerowo-jarzynowa jest niezwykle esencjonalna w smaku
łatwy
90 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Nasz rodzimy seler korzeniowy chyba nie jest do końca doceniany. Tymczasem to warzywo pełne smaku. Tego smaku jest bardzo dużo także w natce.

Gdy w sezonie sprzedawany jest młody seler wraz z natką, chętnie wykorzystuję jego zieleninę w zupach i sosach. Dodatkowo suszę natkę i używam jej wówczas jako przyprawy. Jako susz ma jeszcze więcej aromatu. Doskonale podkreśla smak mięsa i warzyw.

SKŁADNIKI

  • skrzydło indyka
  • 1,5 l wody
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 małe selery z natkami
  • włoszczyzna: por, korzeń pietruszki, 2 marchwie
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, goździk, listek laurowy, listek wiśniowy, kurkuma, ostra papryka, lubczyk
  • kwaśna śmietana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zetrzeć na tarce o grubych oczkach seler, marchew i pietruszkę, por pokroić w krążki, a ziemniaki w kostkę.
  • Posiekać natkę selera – koniecznie wraz z łodygami.
  • Przygotować wywar na skrzydle indyka. Włożyć mięso do zimnej wody i dopiero włączyć ogień. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie, listek laurowy i wiśniowy, ostrą paprykę i kurkumę, a także zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować na małym ogniu, nie dopuszczając do bulgotania – wywar ma "mrugać", inaczej zmętnieje.
  • Gdy mięso będzie miękkie, dodać przygotowane warzywa; natkę selera z łodygami – gdy warzywa będą półtwarde. Doprawić solą i lubczykiem. Gotować do miękkości warzyw.
  • Na koniec dodać zahartowaną śmietanę (najpierw rozprowadzić śmietanę z łyżką wywaru i dopiero to dodać do zupy).
  • Podawać zupę na ciepło z kawałkami mięsa. Na talerzu dodatkowo doprawić zmielonym pieprzem.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej