Esencjonalna zupa selerowo-jarzynowa. Do pełni smaku potrzeba natki selera
2022-08-01
łatwy
90 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Nasz rodzimy seler korzeniowy chyba nie jest do końca doceniany. Tymczasem to warzywo pełne smaku. Tego smaku jest bardzo dużo także w natce.
Gdy w sezonie sprzedawany jest młody seler wraz z natką, chętnie wykorzystuję jego zieleninę w zupach i sosach. Dodatkowo suszę natkę i używam jej wówczas jako przyprawy. Jako susz ma jeszcze więcej aromatu. Doskonale podkreśla smak mięsa i warzyw.
SKŁADNIKI
- skrzydło indyka
- 1,5 l wody
- 4 średnie ziemniaki
- 2 małe selery z natkami
- włoszczyzna: por, korzeń pietruszki, 2 marchwie
- 3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, goździk, listek laurowy, listek wiśniowy, kurkuma, ostra papryka, lubczyk
- kwaśna śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zetrzeć na tarce o grubych oczkach seler, marchew i pietruszkę, por pokroić w krążki, a ziemniaki w kostkę.
- Posiekać natkę selera – koniecznie wraz z łodygami.
- Przygotować wywar na skrzydle indyka. Włożyć mięso do zimnej wody i dopiero włączyć ogień. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie, listek laurowy i wiśniowy, ostrą paprykę i kurkumę, a także zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować na małym ogniu, nie dopuszczając do bulgotania – wywar ma "mrugać", inaczej zmętnieje.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodać przygotowane warzywa; natkę selera z łodygami – gdy warzywa będą półtwarde. Doprawić solą i lubczykiem. Gotować do miękkości warzyw.
- Na koniec dodać zahartowaną śmietanę (najpierw rozprowadzić śmietanę z łyżką wywaru i dopiero to dodać do zupy).
- Podawać zupę na ciepło z kawałkami mięsa. Na talerzu dodatkowo doprawić zmielonym pieprzem.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?