Egzotyczna zupa z białą rzodkwią i boczkiem - prosta a oryginalna
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Zupa z białą rzodkwią i boczkiem jest pożywna i bardzo smaczna - może dzięki oryginalnemu zestawowi przypraw. Łatwo ją przygotujesz i zachwycisz biesiadników.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g boczku bez kości (ze skórą)
- 200 g kurczaka pokrojonego w kostkę (np. filety)
- 1.5 litra bulionu drobiowego
- 300 g białej rzodkwi
- 20 g korzenia imbiru
- 1 łyżka oleju roślinnego
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżka ryżowego wina lub 1/2 łyżki octu ryżowego
- sól
- pieprz
- kilka gałązek świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek (w całości) i kawałki kurczaka zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy, odszumowując w razie konieczności.
- Gdy płyn zacznie wrzeć, łyżką cedzakową wyjmujemy kurczaka. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy boczek jeszcze ok. 30 minut, aż zacznie puszczać sok.
- Wyjmujemy boczek, studzimy i kroimy w cienkie kwadratowe kawałki, a bulion odcedzamy.
- Rzodkiew kroimy na plasterki zbliżone wielkością do kawałków boczku, a imbir na drobne talarki.
- W woku rozgrzewamy olej, dodajemy imbir oraz rozgniecione ziarna pieprzu i krótko smażymy.
- Wlewamy wino oraz bulion, wrzucamy rzodkiew i boczek. Gdy wywar zacznie wrzeć, gotujemy go jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
- Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, a przed podaniem dodajemy listki świeżej kolendry.