Dwa składniki decydują o potędze smaku popularnej zupy - spróbujcie i przekonajcie się sami

Dwa składniki decydują o potędze smaku popularnej zupy - spróbujcie i przekonajcie się sami
Autor: Shutterstock.com Dwa składniki decydują o potędze smaku popularnej zupy - spróbujcie i przekonajcie się sami
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

O idealnym smaku zupy pieczarkowej decydują dwa składniki - masło i śmietana. Nie wierzycie? Koniecznie wypróbujcie łatwy przepis na najsmaczniejsza zupę z pieczarek i przekonajcie się sami o potędze smaku popularnych dodatków. To jest tak pyszne, że już zawsze będziedzie gotować zupę pieczarkową według tego przepisu! 

SKŁADNIKI

  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 100-150 g makaronu świderki
  • 200 ml słodkiej śmietanki 8-12% tłuszczu
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę w kostkę. Czosnek posiekać.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i olej. Dzięki dodatkowi oleju masło nie będzie się palić i podbije smak pieczarek. 
  • Dodać pieczarki, cebulę i czosnek. Smażyć do chwili, gdy odparuje płyn uwolniony przez grzyby.
  • Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojoną marchewkę. Gotować 5 minut. 
  • Następnie dodać suche świderki i gotować według wskazówek producenta makaronu lub do chwili, gdy makaron jest ugotowany. 
  • Gotową zupę pieczarkową zaprawić śmietanką. Zabielona zupa staje się aksamitna w smaku.
  • Spróbować zupę i przyprawić pieprzem. Pieczarki kochają czarny pieprz. Ewentualnie przyprawić solą.
  • Podawać z natką pietruszki. Smacznego! 
  • Uwaga. Zupa w której jest makaron nie nadaje się do przechowywania. Makaron z każdą chwilą będzie pęczniał, aż stanie się rozmiękły. Taką zupę należy zjeść od razu. 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Zupa grzybowa - 8 naszych najlepszych przepisów na zupy grzybowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej