Dwa składniki decydują o potędze smaku popularnej zupy - spróbujcie i przekonajcie się sami
2022-04-01
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
O idealnym smaku zupy pieczarkowej decydują dwa składniki - masło i śmietana. Nie wierzycie? Koniecznie wypróbujcie łatwy przepis na najsmaczniejsza zupę z pieczarek i przekonajcie się sami o potędze smaku popularnych dodatków. To jest tak pyszne, że już zawsze będziedzie gotować zupę pieczarkową według tego przepisu!
SKŁADNIKI
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 100-150 g makaronu świderki
- 200 ml słodkiej śmietanki 8-12% tłuszczu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę w kostkę. Czosnek posiekać.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i olej. Dzięki dodatkowi oleju masło nie będzie się palić i podbije smak pieczarek.
- Dodać pieczarki, cebulę i czosnek. Smażyć do chwili, gdy odparuje płyn uwolniony przez grzyby.
- Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojoną marchewkę. Gotować 5 minut.
- Następnie dodać suche świderki i gotować według wskazówek producenta makaronu lub do chwili, gdy makaron jest ugotowany.
- Gotową zupę pieczarkową zaprawić śmietanką. Zabielona zupa staje się aksamitna w smaku.
- Spróbować zupę i przyprawić pieprzem. Pieczarki kochają czarny pieprz. Ewentualnie przyprawić solą.
- Podawać z natką pietruszki. Smacznego!
- Uwaga. Zupa w której jest makaron nie nadaje się do przechowywania. Makaron z każdą chwilą będzie pęczniał, aż stanie się rozmiękły. Taką zupę należy zjeść od razu.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?