Domowa pomidorowa z miniklopsikami: obfita i pyszna zupa

Domowy rosół, przecier z pomidorów, makaron i kilka małych klopsików wieprzowych to sycący obiad lub obfita kolacja, którą każdy pokocha.
Na zupę w kolejności dodawania:
1 łyżka oliwy lub oleju
1 mała cebula pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
1 marchewka (opcjonalnie)
1 mała pietruszka (opcjonalnie)
1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
1,5 domowego rosołu z kurczaka lub bulionu warzywnego
0,5 l wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół suszonych
300-400 g przecieru pomidorowego
200 g makaronu np. krajanki
Na miniklopsiki:
400-500 g mielonej wieprzowiny lub mięsa drobiowego
1 jajko, rozkłócone, czyli wymieszane białko z żółtkiem
1/2 szklanki tartej bułki
2 łyżki świeżej bazylii drobno posiekanej lub 2 łyżeczki suszonej
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka włoskich ziół
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na klopsiki i uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. To są nasze „mini” klopsiki.
Podgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Podsmaż klopsiki, aż się zrumienią ze wszystkich stron, około 8 minut. Odłóż klopsiki na bok.
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Cebulę dodaj na rozgrzany tłuszcz i smaż około 4 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż 2-3 minuty.
Wlej bulion, wodę, przecier pomidorowy. Dodaj sól, włoskie zioła i usmażone klopsiki, zagotuj.
Dodaj makaron, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez tyle minut, ile wskazuje producent na opakowaniu lub do chwili, gdy makaron będzie miękki.
Rozlej do talerzy i niezwłocznie podaj. Smacznego!
Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ