Domowa pomidorowa z mini klopsikami: obfita i pyszna zupa
2021-10-25

łatwy
30 min
4
Domowy rosół, przecier z pomidorów, makaron i kilka małych klopsików wieprzowych to sycący obiad lub obfita kolacja, którą każdy pokocha.
SKŁADNIKI
- Na zupę w kolejności dodawania:
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
- 1 marchewka (opcjonalnie)
- 1 mała pietruszka (opcjonalnie)
- 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
- 1,5 domowego rosołu z kurczaka lub bulionu warzywnego
- 0,5 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół suszonych
- 300-400 g przecieru pomidorowego
- 200 g makaronu np. krajanki
- Na miniklopsiki:
- 400-500 g mielonej wieprzowiny lub mięsa drobiowego
- 1 jajko, rozkłócone, czyli wymieszane białko z żółtkiem
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 2 łyżki świeżej bazylii drobno posiekanej lub 2 łyżeczki suszonej
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka włoskich ziół
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na klopsiki i uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. To są nasze „mini” klopsiki.
- Podgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Podsmaż klopsiki, aż się zrumienią ze wszystkich stron, około 8 minut. Odłóż klopsiki na bok.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Cebulę dodaj na rozgrzany tłuszcz i smaż około 4 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
- Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż 2-3 minuty.
- Wlej bulion, wodę, przecier pomidorowy. Dodaj sól, włoskie zioła i usmażone klopsiki, zagotuj.
- Dodaj makaron, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez tyle minut, ile wskazuje producent na opakowaniu lub do chwili, gdy makaron będzie miękki.
- Rozlej do talerzy i niezwłocznie podaj. Smacznego!
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ