Domowa pomidorowa z miniklopsikami: obfita i pyszna zupa

2020-10-14
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Domowa pomidorowa z miniklopsikami: obfita i pyszna zupa
Autor: Shutterstock Obfita i pyszna zupa pomidorowa z wieprzowymi klopsikami
łatwy
30 min
4

Domowy rosół, przecier z pomidorów, makaron i kilka małych klopsików wieprzowych to sycący obiad lub obfita kolacja, którą każdy pokocha.

Składniki

Na zupę w kolejności dodawania:

1 łyżka oliwy lub oleju

1 mała cebula pokrojona w kostkę

4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane

1 marchewka (opcjonalnie)

1 mała pietruszka (opcjonalnie)

1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)

1,5 domowego rosołu z kurczaka lub bulionu warzywnego

0,5 l wody

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół suszonych

300-400 g przecieru pomidorowego

200 g makaronu np. krajanki

Na miniklopsiki:

400-500 g mielonej wieprzowiny lub mięsa drobiowego

1 jajko, rozkłócone, czyli wymieszane białko z żółtkiem

1/2 szklanki tartej bułki

2 łyżki świeżej bazylii drobno posiekanej lub 2 łyżeczki suszonej

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka włoskich ziół

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na klopsiki i uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. To są nasze „mini” klopsiki.

Podgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Podsmaż klopsiki, aż się zrumienią ze wszystkich stron, około 8 minut. Odłóż klopsiki na bok.

W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Cebulę dodaj na rozgrzany tłuszcz i smaż około 4 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.

Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż 2-3 minuty.

Wlej bulion, wodę, przecier pomidorowy. Dodaj sól, włoskie zioła i usmażone klopsiki, zagotuj.

Dodaj makaron, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez tyle minut, ile wskazuje producent na opakowaniu lub do chwili, gdy makaron będzie miękki.

Rozlej do talerzy i niezwłocznie podaj. Smacznego!

Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.

Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ