Delikatny krem z pora z wędzonym łososiem
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Zupa krem z porów i kalarepki to dobry sposób na dostarczenie codziennej porcji błonnika, w tym błonnika prebiotycznego, który pomaga rozwijać się dobrym bakteriom w jelitach - por to jedno z lepszych źródeł prebiotyków. Chrzan doda zupie ostrości, a dodatek wędzonego łososia zapewni niezbędną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
SKŁADNIKI
- 2 duże pory
- 2 łyżki masła klarowanego
- 5 kalarep
- bulion warzywny
- 3 łyżki chrzanu
- 100 g wędzonego łososia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białą i jasnozieloną część pora pokrój w talarki i podduś na maśle, stale mieszając, aby się nie przypaliły.
- Dodaj obraną i pokrojoną w plastry kalarepę, zalej bulionem i gotuj, aż kalarepa będzie miękka.
- Zmiksuj, dodaj chrzan, dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
- Podawaj z kawałkami łososia.