Delikatny krem z pora z wędzonym łososiem

Anna Olchowik
Delikatny krem z pora z wędzonym łososiem
Autor: thinkstockphotos.com Wędzony łosoś dobrze komponuje się ze smakiem zupy kremu z pora
łatwy
35 min
4

Zupa krem z porów i kalarepki to dobry sposób na dostarczenie codziennej porcji błonnika, w tym błonnika prebiotycznego, który pomaga rozwijać się dobrym bakteriom w jelitach - por to jedno z lepszych źródeł prebiotyków. Chrzan doda zupie ostrości, a dodatek wędzonego łososia zapewni niezbędną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

SKŁADNIKI

  • 2 duże pory
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 5 kalarep
  • bulion warzywny
  • 3 łyżki chrzanu
  • 100 g wędzonego łososia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białą i jasnozieloną część pora pokrój w talarki i podduś na maśle, stale mieszając, aby się nie przypaliły.
  • Dodaj obraną i pokrojoną w plastry kalarepę, zalej bulionem i gotuj, aż kalarepa będzie miękka.
  • Zmiksuj, dodaj chrzan, dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
  • Podawaj z kawałkami łososia.
Anna Olchowik