Czeska zupa z 2 rodzajów soczewicy
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Warzywa strączkowe pełnią bardzo istotna rolę w czeskiej kuchni. Przygotowuje się z nich przede wszystkim polevky czyli zupy. Podajemy sprawdzony przepis na czeską zupę soczewicową.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kurczak
- 150 g czerwonej soczewicy
- 200 g brązowej soczewicy
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 pęczek dymki
- 2 pomidory
- 1 l wody
- sól i pieprz
- siekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka podzielić na części i włożyć do garnka z osoloną wodą. Dodać obraną i związaną w pęczek (ułatwi to jej wyjęcie z zupy) włoszczyznę oraz brązową soczewicę. Gotować ok godzinę na średnim ogniu.
- Wyjąć z zupy kurczaka i włoszczyznę, a dodać czerwoną soczewicę i posiekaną dymkę. Gotować 10 minut, a następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, jeszcze chwilę podgrzewać.
- Mięso z kurczaka obrać z kości, pokroić i dodać do zupy.