Czeska zupa z 2 rodzajów soczewicy

2021-03-29
Czeska zupa z 2 rodzajów soczewicy
Autor: Shutterstock Czeska zupa z 2 rodzajów soczewicy to sycące danie dla każdego.
łatwy
60 min
4

Warzywa strączkowe pełnią bardzo istotna rolę w czeskiej kuchni. Przygotowuje się z nich przede wszystkim polevky czyli zupy. Podajemy sprawdzony przepis na czeską zupę soczewicową.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 200 g brązowej soczewicy
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 pęczek dymki
  • 2 pomidory
  • 1 l wody
  • sól i pieprz
  • siekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka podzielić na części i włożyć do garnka z osoloną wodą. Dodać obraną i związaną w pęczek (ułatwi to jej wyjęcie z zupy) włoszczyznę oraz brązową soczewicę. Gotować ok godzinę na średnim ogniu.
  • Wyjąć z zupy kurczaka i włoszczyznę, a dodać czerwoną soczewicę i posiekaną dymkę. Gotować 10 minut, a następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, jeszcze chwilę podgrzewać.
  • Mięso z kurczaka obrać  z kości, pokroić i dodać do zupy.